Reflüye Karşı 15 Besin

Reflüye Karşı 15  Besin

Yulaf ezmesi:

Reflü hastaları için yulaf ezmesi kahvaltıda veya günün herhangi bir saatinde atıştırmalık olarak yenebilecek en iyi besindir. Hem doyurucu, hem de reflüye yol açmaz. Kuru üzümlü yulaf ezmesini de tavsiye edebiliriz. Çünkü yulaf ezmesi, üzümdeki asitin etkisini azaltır.

Zencefil:

Reflü için en iyi besinlerden biri de zencefildir. Asırlardır zencefilin iltihaplara, mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinir. Zencefil kökü kolaylıkla soyulur, dilimlenir, doğranır veya rendelenebilir. Pişirme sırasında veya sonrasında yemeklere katılabilir.

Aloe vera:

Aloe veranın doğal tedavi edici özelliği olduğu bilinir, aynı zamanda da reflü tedavisinde de kullanılır. Doğal bir bitki olan aloe veranın sağlıklı besinler satan marketlerde, yaprakları veya sıvısı bulunur ve bazı yemeklere katılabilir.

Salata:

Reflüsü olanlar için salata, başlıca yemek olabilir. Ancak domates, soğan, peynir ve yağlı salata soslardan uzak durulmalıdır.

Muz:

Ph değeri 5.6 olan muz, reflüsü olanlar için çok iyi bir atıştırmalık olur. Ancak %1 oranında reflü hastalarına dokunduğu görülmüştür. Unutmayın ki herkesin metabolizması farklı çalışır.

Kavun:

Ph değeri 6.1 olan kavun, reflü hastaları için faydalıdır. Ancak muzda olduğu gibi %1-%2 hastalara iyi gelmemiştir. Karpuz ve küçük çizgili kavun da reflü hastaları için iyi meyvelerdir.

Tavuk ve hindi:

Reflü diyetinde tavuk ve hindi önemli bir yer alır. Bunlar haşlanmış, fırında pişmiş, ızgarada kızarmış veya sotelenmiş olarak yenilebilir besinlerdir, ancak yüksek yağ oranı içerdiği için  derisiz tüketilmelidir.

Balık ve deniz ürünleri:

Deniz ürünleri de reflü hastaları için farklı bir diyet seçeneğidir. Kızartma hariç, fırında pişirilmiş, ızgarada kızarmış veya sotelenmiş olarak tüketilebilir. Çiftlik yerine, deniz balıklarını tercih edin.

Kökler ve yeşillikler:

Karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, yeşil fasulye ve diğer yeşilliklerin hepsi reflü hastaları için bulunmaz nimetlerdir. Hemen hemen bütün yeşillikler ve köklü sebzeler reflü hastaları için önerilir.

Kereviz:

Kerevizin içerdiği su miktarı yüksek olduğu ve hiçbir kalori içermediği için reflü hastalarına iyi bir seçenektir. Açlığı gidermek için de birebirdir.

Maydanoz:

Asırlardır maydanozun şifalı bir bitki olduğu bilinir. Mide rahatlatıcı ve hazıma iyi geldiği için diyetinize ekleyin. Yemeklerde de harika bir baharattır.

Kuskus ve pilav:

Kuskus, bulgur (buğdayı) ve pirinç (özellikle kahverengi pirinç) reflü hastaları için çok iyi birer besin kaynaklarıdır.

Papatya:

Papatyanın birçok türü olmasına karşın reflüyü tedavi etmede kullanılan tür mayıs papatyasıdır. reflüde antiinflamatuvar, spazm giderici ve yatıştırıcı özellikleri ile kullanılmaktadır. günde 1 fincan taze kaynatılmış içme suyu içine 2 gram papatya çiçeği daldırılır ve 5-10 dk demlenmeye bırakılır ve içilir. Günde 3-4 kez yemeklerden sonra içilmesinde fayda vardır.

Rezene:

Reflü tedavisinde gaz ve spazm giderici etikisi ile kullanılmaktadır. Güvenilir bir bitkidir. Günlük önerilen miktar 5-7 gram parçalanmış tohumdur.

Kişniş:

Uçucu bileşenleri mide özsuyu salgısını uyarır. Bu nedenle hazımsızlığı gidererek mideyi rahatlatır. Günde 3 defa yemek aralarında 1 er gram (1-2 çay kaşığı) parçalanmış tohum ile hazırlanan çay 15 dk kapaklı fincanda bekletilerek içilir.

    Büşra TOTAN

Uzman Diyetisyen


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.