Kanser Hastalarında Beslenme

Kanser Hastalarında Beslenme

Sağlıklı yaşamın en önemli gereklerinden biri sağlıklı beslenmedir. Pek çok fizyolojik veya patalojik durum, vücutta neden oldukları metabolik değişiklikler ile beslenme bozukluklarına neden olmaktadır.

Sağlıklı beslenme kanser hastaları için de çok önemlidir. Gereksinmemiz olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral gibi besin ögelerini almak hastalıkla savaşmada yardımcı olmaktadır. Kanser hastaları için çok önemli olan beslenme aslında normal insanlarınkinden çok da  farklı değildir. Burada önemli olan tedavinin yarattığı yan etkilere bağlı olarak bireyin yeterli ve dengeli beslenmesidir.

Yetersiz beslenen kanser hastası iyi beslenen hastalar ile karşılaştırıldığında artmış morbidite ve mortalite ile kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi olarak tedavi edici müdahaleler, kötü cevap verir.

Hem büyüyen tümör, hem de uygulanan tedavilerin katkısıyla beslenme eksikliği oluşur. Kanser hastalarında kilo kaybı derecesi hastalığın yerine ve tipine göre farklılık gösterir. Hastalığın kendisinin ve uygulanan cerrahi, kemoterapi veya radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin sebep olduğu iştahsızlık, erken doygunluk, malabsorbsiyon, tat kaybı, bulantı, kusma, ishal ve depresyon besin alım eksikliğine yol açmaktadır.Bu nedenle besin ögelerine ihtiyaç artar. Eğer herhangi bir sağlık problemi yoksa, çoğu zaman ihtiyaç olan yeterli gıdayı almak kolaydır. Fakat kanser tedavisi alınıyorsa bu tedavilere bağlı bir takım değişiklikler olabilir. Bunun sonucunda beslenmeyi değiştirerek, tedavilerin neden olduğu bu duruma karşı koyulması gerekir.

Yani kanser hastalarında genel olarak;

  • İdeal vücut ağırlığı korunmalı, kilo kaybı önlenmelidir.
  • Dört önemli besin grubu olan et, süt ürünleri,tahıl ve sebze-meyve gruplarının hepsinden yeterli kadar tüketilmelidir.
  • Şeker tüketimi azaltılmalı, yağ tüketimi fazla olmamalı ve sağlıklı yağlar kullanılmalı
  • İşlenmiş besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Besinleri hazırlama ve saklama koşullarına dikkat edilmeli, hazırlanırken oluşan vitamin ve mineral kaybı önlenmeli ve hijyene dikkat edilmelidir.
  • Besin pişirme yöntemlerinden haşlama, fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler kullanılmalıdır. Kızartma ve kavurma gibi yöntemlerden münkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Tuz tüketimi fazla ise azaltılmalıdır.

Diyetisyen Öznur BİRCAN


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.