Vajinismus ve Tedavi Yöntemi

Vajinismus ve Tedavi Yöntemi

Cinsel tepkiler biyolojik ve fiziksel faktörleri etkileyen psikolojik bir semptomdur. Bu semptom bireyin psikolojik dünyasını bilişsel olarak ve davranışsal olarak etkiler ve kişisel cinsel aktivitesini önler. Bireyin cinsel performans hakkındaki düşünceleri evlilikte ve ilişkiye girmeden önce depresyona ve kaygıya yol açar. Vajinismus ön sevişme sırasında ortaya çıkmaz ve birey tam aksine ön sevişme sırasında zevk alır ve daha sonra ilişkiye girme kısmında kadınlarda vajinismus ortaya çıkar. Tam anlamıyla vajinismus girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmeyi reddetmesidir. Bu reddetme istem dışı olup bilinçaltının bir oyunudur. Birey ilişki sırasında acı çekeceğini ve ağrılı bir şekilde olacağını düşündüğü için pelvis kasları bilinçdışı olarak kasılır.

Vajinismus sadece cinsel ilişki sırasında değil; jinekolojik muayene esnasında da ortaya çıkar. Halk dilinde ilk gece sendromu olarak da tanımlanır. Kadınların vajinismus olması sebebi; genellikle cinsel birleşme hakkında yanlış bilgilere sahip olmalarından dolayıdır. Bu yanlış bilgileri genellikle ailemizden ve çevremizden öğreniriz; Kız çocuklarına öğretilen, erkeler sana zarar verir; cinsellik kötüdür; kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken değerli bir şeydir. Bu öğrendiğimiz bilgiler bilinçaltımıza yerleştiği için bireyleri korku ve stres sarar, bu korku, stres ve kaygı bireyin cinsel işlev bozukluğuna iter.

İki tür vajinismus vardır ;bunlar dan biri; Birincil vajinismus  (primer vajinismus olarak geçer ):Hiçbir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşmemesidir .Bir diğeri ise ikincil vajinismus (secondary vajinismus :İlişkiye girdiği zaman geçirilmiş travma sonrasında gelişen vajinismus ).Bu  travma  daha sonra  cinsel ilişki sırasında istemsiz olarak bireyin panik atak geçirmesine sebep olur . Vajinismus’un iki çeşit tedavi yöntemi vardır; bu tedavi sırasında eğer ki partneriniz varsa partnerinizin de size destek olması bu semptomu aşmanıza yardımcı olur. İlk olarak Bilişsel davranışçı terapi, bu terapinin amacı;  yanlış öğrenilen önceki bilgiyi değiştirerek yerine doğru bilgiyi aktarmaktır. Bilişsel terapi genellikle birincil vajinismus için kullanılır. Bireyin önceden öğrendiği ‘’ çok acıyacak ve çok ağrılı olacak düşüncesini değiştirmek için kullanılır. Diğer bir terapi ise EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme )yöntemidir. Bu yöntemin amacı; bireyin yaşadığı travmada başından geçmiş kötü olayı duyarsızlaştırarak ortadan kaldırmaktır… Diğer bir yardımcı yöntem ise çift terapisidir.

Psikolog Gülin YAZKAN


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.