Modern Toplumun Getirisi: Stres

Modern Toplumun Getirisi: Stres

Günümüz insanının en büyük şikayetlerinden biri şüphesiz strestir. Kalabalık şehir yaşantısı, aile sorunları, ekonomik problemler gibi zorluklar nedeniyle bu sözcük gün geçtikçe hayatımıza yerleşmiş, dolayısıyla sebep olduğu birçok hastalığı da beraberinde getirmiştir.

Stres vücudumuzda sadece psikososyal etmenlerle kendini göstermez. Fiziksel etmenler de strese sebep olan etmenler arasındadır. Örneğin geçirilen bir travma veya cerrahi operasyon sonrasında da vücudumuz strese maruz kalabilmektedir.

Peki neredeyse hergün yakındığımız bu stres nedir, neden çoğu hastalığın temelini oluşturur ve vücudumuzda nasıl bir etki mekanizmasına sahiptir?stresorunu

1950’li yıllara kadar stres “zihinsel yorgunluk” olarak tanımlanmıştır. 1952 yılında Hans Selye ilk defa stresin biyolojik varlığını göstermiştir ve “organizmanın uyaranlara karşı verdiği yanıt” olarak belirtmiştir.

Selye vücudumuzun strese karşı gösterdiği adaptasyonu 3 basamakta özetlemiştir. Bunlardan  ilki ‘Alarm Dönemi’dir. Bu dönem vücudun stres etmeni ile karşılaşmasıyla başlar. Organizma stresle başa çıkabilmek için otonom faaliyetleri devreye sokar. Bu dönemi ‘Direnç Dönemi’ takip eder. Vücut direncini yükseltir. Bu dönem aşılırsa vücut eski haline geri döner. Eğer stres etmeni uzun süre devam ederse organizma ‘Tükenme Dönemi’ne girer. Bu dönemde hastalıklara zemin hazırlanır.

STRESİN VÜCUDUMUZDAKİ ETKİ MEKANİZMASI NEDİR?

Vücut strese neden olan herhangi bir uyarıyla karşılaşınca hipotalamus-hipofiz-adrenalin(HPA) eksen aktivite kazanır. Bu HPA aktivitesi negatif bir geribildirimle kontrol edilir.

Stres etmeninin sebep olduğu uyarı hipotalamustan hipofizi aktif edecek faktörlerin salgılanmasına  neden olur. Aktifleşen hipofiz adrenokortikotropik hormon (ACTH) salgılanmasına, ACTH da adrenal bezden adını sık sık duyduğumuz “kortizol” denilen stres hormonunun salgılanmasına sebep olur.

Peki salgısı artan kortizolün dolayısıyla ‘stresin vücudumuza etkilerini biliyor muyuz ?stres-1

Bellekteki etkileri : Öğrenme için dozunda bir stresin sağlayacağı dikkate gereksinim vardır. Stres bu sayede öğrenme ve bilişsel yönde motive edici rol oynamaktadır. Fakat çok düşük veya çok yüksek kortizol seviyesi uzun süreli belleğin zayıflamasına ve öğrenme hızının azalmasına neden olur.

Karbonhidrat mekanizmasına etkileri : Kan şekeri ve plazma insülin seviyesini arttırır. Adrenal diyabet gelişir.

Protein mekanizmasına etkileri : Karaciğer dışı dokularda protein sentezini azaltır. Katabolizma artar.

Yağ mekanizmasına etkileri : Yağ asitlerini yağ dokusundan ayrılmasına sebep olur. Buna bağlı olarak plazma yağ asitlerini yükseltir.

Bağışıklığa etkileri : İnflamatuvar yanıtları ve alerjik reaksiyonları baskılar. Eozinopeni-Lenfopeni ve polistemiye yol açar. Yüksek dozda kortizol T hücreleri ve antikor çıkışını engeller.

Merkezi sinir sistemine etkileri : Sinirsel iletimde kayıplara, nörogenezde azalmaya ve bellek fonksiyonlarında bozulmaya yol açar.

STRES HERKESTE AYNI ETKİYE Mİ SAHİPTİR?

Stres yanıtı, genlere, cinsiyete, çevresel faktörlere, meslek gruplarına ve özellikle de yaşa göre farklılıklar gösterir. Yaşlandıkça stres mekanizmasına olan duyarlılık azalmaktadır. Ayrıca kadınların erkeklerden daha fazla strese maruz kaldıkları ve stres karşısında da erkeklere göre daha dayanıksız oldukları bilinmektedir.stres

STRESLE NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ?

  • Günlük planlarınızda kendinize ve sevdiklerinize daha fazla vakit ayırın.
  • Hayat temponuzu yavaşlatın.
  • Hobi edinin. Size huzur ve keyif veren işler yapın.
  • Dengeli beslenin. Meyve ve sebze tüketimini arttırın.
  • Günlük aldığınız sıvı miktarını ayarlayın.
  • Stresli olduğunuz zamanlarda 20 dakika açık havada yürüyüş yapın.
  • Negatif düşüncelere kapılırsanız eleştirmek yerine kabullenin.
  • Olumlu bir tavır takının.
  • Müzik dinleyin.
  • Gülümseyin.

             Burçin TOYTAŞ

Balıkesir Tıp Öğrencileri Birliği


“Modern Toplumun Getirisi: Stres” için 8 cevap

  1. duvarı nem insanı stres ve gam bitirirmiş. açıklayıcı bir yazı olmuş, emeği geçenlere teşekkürler

  2. Maalesef günümüzün en yaygın hastalıklarından birisi olan stres için yazılan bu güzel yazı için teşekkürler.Emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim.

  3. Hayatımızın bir parçası haline gelen ve her hastalığın nedeni olarak gösterilen stresi anlasilir bir dilde anlatmanızı cok beğendim.Hayatımızın içinde olan baska bir hastalığı da ele almanızı bekliyorum.

  4. Herkesin ve özellikle benim günlük sorunum haline gelmiş olan stresi basit bir sekilde anlatip basit onerilerde buludugunuz için teşekkür ederim. Yazilarinizin devamını bekliyoruz bu anlasilirlikla.

  5. Gayet net ve açıklayıcı bir yazı. Günümüzde yalan yanlış bildiğimiz herşeyi açıklıyor iyi bir anlatım ile. Gerçekten başarılı bir yazı.

  6. Bende bir ”stres” hastası olduğum için söylüyorum çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.

  7. Hergün karşılaştıgımız bir sorun olan stres hakkında verimli bir yazı. Emeginiz için tesekkürler.

  8. Günümüz insanlarında en çok görülen hastalıklardan birini,detayları ile açıklayarak bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.