Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı Nedir?

Bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişen sindirim sistemi kaynaklı bir hastalık olan Çölyak hastalığı buğday, arpa, yulaf ve çavdar bitkilerinde bulunan gluten adlı bir protein cinsinin ince bağırsaklar tarafından emilememesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu protein hamurların kabarmasına, gıdaların raf ömrünün uzamasına katkı sağlayan bir proteindir.

Çölyak hastalığı olan kişiler glutenli besin yedikleri zaman ince bağırsakta bağışıklık sistemine sinyal gider ve bağırsağın iç kısmında iltihap oluşur. Sağlıklı olan bağırsak hücrelerinin yüzeylerinde yediğimiz besinlerin emilimini sağlayan ince uzantılar vardır. Bu uzantılar iltihap nedeniyle azalır veya yok olur. Bunun sonucunda da emilme olayı olmadığı için bazı besin maddeleri emilip kana karıştırılamaz. Böyle olunca da vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve besin maddesi alınmaz ve başka hastalıklar ortaya çıkar.

Çölyak hastalığının belirtileri çok fazladır. Bu belirtiler arasında karın bölgesinde oluşan şişliğin öne doğru çıkıntı yapması, kasların zayıflığı, yaş durumuna göre kilo azlığı, kusma ve bezginlik halleri, ağız içinde yaraların oluşması, iştahsızlık, gaz problemi, eklem ve kemiklerde oluşan ağrılar ve ciltte oluşan kaşıntılı döküntüler.

Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?

Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz besinler tüketmektir. Böyle bir diyet sayesinde ince bağırsak normal görevine aksaksız olarak devam edecektir. Gluten maddesi hiçbir şekilde alınmamalı. Çünkü çok az miktar bile hastalığın tekrarlamasına neden olacaktır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.