Sağlıklı Bir Yaşam İçin Dengeli Beslenme

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Dengeli Beslenme

Beslenme, yaşamı sürdürebilmek için, besinlerin ağız yolu ile sindirilmesi durumudur. Sağlığımız için gerekli olan besin öğelerini, vücudumuzun gereksinim duyduğu oranda, yeterli ve düzenli oranda tüketme eylemi de dengeli beslenme olarak ifade edilmektedir. Tanım itibariyle, keyfimizin istediği saatte canımızın çektiği yiyecek ve içecekleri yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun yaşamamız, dolayısıyla da sağlıklı bireyler olmamız kesinlikle mümkün değildir.
Vücudumuz, yapısı itibariyle karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve minerallerin her çeşidine belli miktarlarda ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle hayatımızı devam ettirebilmemiz için tükettiğimiz besinlerin de olabildiğince çeşitli olması son derece önemlidir. Dolayısıyla günlük beslenme programımızda uymamız gereken bir takım altın kurallar vardır. Gelin bu kuralları birlikte inceleyelim:
-Her gün ve her öğün aynı tür besinler tüketmekten kaçınılmalı, gıda çeşitliliğine önem verilmelidir.
-Mevsimine uygun olarak taze meyve ve sebzeler düzenli olarak tüketilmeli, kesinlikle ihmal edilmemelidir.
-Günlük öğün sayısı az olmamalı, öğünler arası zaman aralıkları düzenli olmalıdır. Çünkü bu durum, sindirim sistemimizin düzenli çalışması açısından son derece önemlidir.
-Aşırı yemek yemekten önemle kaçınılmalıdır. Çünkü aşırı beslenme vücutta fazla yağ depolanmasına neden olduğundan kalp ve şeker hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve obezite gibi hastalıkların başını çekmektedir.
-Uzmanlar, uyku esnasında sindirimin yavaşladığını ifade etmektedirler. Bu nedenle beslenme ile uyku arasındaki zaman iyi ayarlanmalıdır, yemek yedikten hemen sonra uykuya geçilmemelidir.
-Su tüketimi ihmal edilmemeli, günde en az 8 bardak su içilmelidir.

Düzenli ve dengeli beslenme konusunda prensip sahibi olan kişiler;
-Sağlıklı ve zinde bir vücut yapısına sahiptirler.
-Zihinsel aktiviteleri dengesiz beslenen bireylere göre daha aktiftir.
-Verimli ve üretkendirler. Sürekli olarak hareketli ve çalışma azmi içerisindedirler.
-Erken erken hasta olmazlar.

Düzensiz ve dengesiz beslenen bireyler;
-Erken erken hasta olma eğilimindedirler. Mevsimsel bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık dirençleri son derece zayıftır.
-Ya çok zayıf ve çelimsiz ya da çok şişman bir vücut yapısına sahiptirler. Sağlıklı bir fizikî görünüme sahip değildirler.
-Sürekli arak halsiz ve yorgun olduklarından şikayet ederler.
-Genel olarak çalışmaya isteksizdirler.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.