Mızmız Bir Bebeği Sakinleştirmek

Mızmız Bir Bebeği Sakinleştirmek

Aşağıdakiler böyle bebekleri sakinleştirmek için deneyebileceğiniz yollardır. Sonuç almak için birden çok denemeniz gerekebilir ama sabır ve çok deneme ile bebeğinizin için hangi yolun uygun olup olmadığını görebileceksiniz.

  • Kundaklayın; bunu bizim kültürümüzdeki o sıkı kundaklarla karıştırmayın. Geniş ince bir battaniye kullanın ve nasıl yapıldığını görmek için hemşirenizden ya da çocuk doktorunuzdan öğrenin.

  • Bebeğinizi kucaklayın; onu kucağınızda sol tarafına yatırarak ve midesini destekleyerek tutun ki sindirimine yardımcı olun.

  • Sakinleştirici bir ses bulun; beyaz gürültü*  cihazı, saç kurutma makinesi, vantilatör, aspiratör veya kaydedilmiş kalp sesleri gibi sesler bebeğin anne karnında duyduklarına benzer ve ona anne karnındaymış gibi hissettirerek rahatlatır.

  • Bebeği hareket ettirin; onu kanguru gibi vücut taşıyıcılarına koyup  yürüyebilirsiniz. Bu sakinleştirici hareketler bebeğin anne karnında gibi hissetmesini sağlar.

  • Fazla beslemekten kaçının; çünkü bunu rahatsız edecektir. Bir beslemenin başlangıcından sonraki beslemenin başlangıcına kadar en az 2-2,5 saat geçmesini bekleyin.

  • Eğer beslenme zamanı gelmemişse emzik vermeyi deneyin ya da bebeğin kendi elini emmesini sağlayın. Çoğu bebek emerek sakinleşir.

  • Eğer huzursuzluğun nedeni besin alerjisi ise diyetinizi değiştirmek yardımcı olabilir.

    • Anne sütü ile beslenen bebeklerde kendi diyetinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Sütü ve kafeinli içecekleri azaltıp bebeğin huzursuzluğunun geçip geçmediğine bakın. Eğer herhangi bir değişiklik olmazsa normal diyetinize geri dönün. Bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da soğan, lahana gibi gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmak bazı anneler için işe yarar.

    • Formül mama ile beslenen bebekler için çocuk doktorunuza mamayı değiştirip değiştiremeyeceğinizi sorun. Bu bazı bebekler için oldukça faydalı olabiliyor.

  • Günlük tutun; bebeğinizin uyanma, uyuma, yeme ve ağlama amanlarını not edin. Bebeğin yemesinin ne kadar sürdüğünü, yemekten sonra ağlamasının artıp artmadığını not edin ve ağlamalar uyku ve yeme ile alakalı gözüküyorsa doktorunuzla görüşün.

  • Gündüz uykularını  sınırlayın; günde 3 saati geçmemesine özen gösterin. Geceleyin onu beslerken ya da altını değiştirirken parlak ışık ve seslerden uzak tutun. Bu işlemleri sessiz ve karanlık bir ortamda yapın.

ANNE VE BABALAR İÇİN ÖNEMLİ BİLGİ

Eğer sabrınızın son nokatasına gelmiş ağlayacak ya da bağıracak gibi hissediyorsanız, bebeği güvenli bir yere koyun ve bir ara verin. Bir arkadaşınızdan ya da akrabanızdan bir süre bebeğe bakmasını rica edin. Sadece bir saat bile olsa kendiniz için zamana ihtiyacınız var. ASLA bebeğinizi SARSMAYIN!

Bebeğin karnının tok olduğundan , gazını çıkardığından, altının temiz olduğundan eminseniz ve bebek hala ağlamaya devam ediyorsa onu yatağına yatırın ve 10- 15 dakika kadar orda bırakın. Bazen sizin de bebeğin de bir molaya ihtiyacı olur.

Karışık duygular içindeyseniz veya depresyonda hissediyorsanız mutlaka bunu kendi doktorunuzla görüşün.

www.cocukcagi.com

                       Hande NAMAL

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Uzmanımızın Makaleleri

Uzmanımızın Cevapladığı Sorular

Uzmanımıza Soru Sormak İçin Tıklayınız


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.