Boşanma Kararının Çocuk İle Paylaşılması

Boşanma Kararının Çocuk İle Paylaşılması

Bazen evlilikler planlandığı gibi gitmez. Ebeveynler bir karar alırlar. Evliliklerini sonlandıracaklardır. Bu karar beraberinde değişiklikleri getirecektir. Değişikliklere adapte olmak herkes için çok kolay olmayacaktır.

Bu süreçte düşünülecek ve sürece yön verecek en önemli etmenlerden biri çocuğun ihtiyaçlarıdır. Kararın söylenmesi ve karar sonrası uygulamalar çocuğun gelişimini etkileyen bir süreçtir.

Boşanma Kararı Çocuk İle Nasıl Paylaşılmalıdır?

Kararı söyleme noktasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.

  • Anne ve baba konuşma öncesinde anlatacaklarına birlikte karar vermelidirler. Böylelikle çocuk ile konuşma sürecinde birbirlerinden farklı süreçler anlatmazlar. Farklı anlatımlar çocuğun kafasındaki soru işaretlerini arttırabilir, belirsizlik kaygı artışına ve güven duygusunda zedelenmeye neden olabilir.
  • Çocuğa karşı açık olunmalıdır. Kısa, net cümlelerle çocuğun yaşına uygun olarak çocuğa karar ve bundan sonraki planlanan süreç aktarılmalıdır. Açıklama yapılacak çocuğun yaşı ne kadar küçük ise olay o kadar somut anlatılmalıdır. Çocuğun nerede ve kiminle kalacağı, diğer ebeveyni ne sıklıkta göreceği paylaşılmalıdır.
  • Bu kararın nedeninin çocuk olmadığı, boşanma sonrasında anne ve babanın çocuğa olan sevgilerinin değişmeyeceği vurgulanması gerek en önemli noktalardır. Çünkü boşanma kararını duyan birçok çocuk hatayı kendinde arar. Toplamadığı odasını, yapmadığı ödevini veya yemediği bir yemeği kararın nedeni olarak görür. ‘’Benim yüzümden oldu’’, ‘’Ben böyle yaptığım için oldu’’ düşüncesine ulaşması ile de farklı çözüm yolları arayışına girer. Yaptığı şeyleri değiştirirse kararın da değişeceğine inanır. Odasını toplamak, ödevlerini yapmak ve yemeğini yemek gibi… Kararın çocuğun davranışından değil, anne ve babanın aralarındaki ilişkiden kaynaklandığı anlatılmalıdır. Anne ve babanın sevgisinin değişmeyeceğinin vurgulanması ise çocuğun süreçle başa çıkmasına destek verir, kendisini güvende hissetmesini sağlar. Seçim yapmayacağını ve boşananların sadece anne ve babası olduğunu bu vurgu ile kavrayabilir.

Çocuklar çok iyi gözlemcilerdir. Anlatılanlar kadar anlatılmayanları da fark ederler. Ancak anlatılmayanları yanlış yorumlayabilirler. Bu kararın saklanmaması, anne ve baba dışında birinden tesadüfen öğrenmemesi aile çok ilişkisi için çok önemli bir noktadır.

Boşanmanın her zaman olumsuz etkilerinden bahsedilir. Boşanma çocuğu akademik, sosyal ve psikolojik olarak etkileyen bir süreçtir. Ancak unutulmamalıdır ki, sağlıksız bir ev ortamı çocuğun daha fazla olumsuz etkilenmesine neden olabilir.                

                                                                        Gülşah Özgürler

                                                               Psikolojik Danışman& Aile Danışmanı& Okul Öncesi Eğitmeni

,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.