Bebeklerde Uyku Eğitimi

Bebeklerde Uyku Eğitimi

Uyku Eğitimi Nedir?

Uyku eğitimi bebeğin uykuya dalmayı ve tüm gece uyumayı öğrenmesi için ona yardım edeceğimiz süreç olarak tanımlanabilir.
Bazı bebekler kolayca bir uyku rutini oluşturabilirler. Ama çoğu uykuya dalma – yada uyandıktan sonra yeniden uyuma ile sorun yaşarlar ve yol gösterilmesine ve yardım edilmeye ihtiyaç duyarlar.

Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlayabilirim Ve Basamakları Nelerdir?

Yenidoğan bir bebeğe herhangi bir uyku programı uygulamaya çalışmayın. Yenidoğan bebeğiniz her birkaç saatte bir beslenme ihtiyacı duyar ve sık ve kısa aralıklarla uyuması tamamen normaldir.

Yaklaşık 6 haftalık olduğunda bir uyku rutini oluşturarak onun biyolojik saatini anlamasını kolaylaştırabilirsiniz. Her akşam aynı saatte onu yatırmadan önce aynı şeyleri yapın. Örneğin onu yıkamak, kitap okumak, beslemek gibi. Bebeğinizi her gün aynı saatte uyandırıp aynı saatte gündüz uykusuna yatırmayı deneyin.bu aşamada kendi rutininizi ve bebeğinizin uyku düzenini gelişmekte olan bir süreç gibi düşünün. İlk 3 ayda bebek gece daha fazla gündüz ise daha az uyuma eğiliminde olacaktır. Bebek büyüyüp olgunlaştıkça düzeni yeniden gözden geçirmeniz ve değiştirmeniz gerekebilir.

4-6 Ay Ve Sonrası

Tipik olarak 3 ay civarında daha düzenli uyumaya başlarlar ve gece beslenmelerini azaltırlar. Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.

Elbette her bebek farklıdır. Bazıları daha erken bazıları daha geç hazır olurlar. Bazıları diğerleri yapamazken günde yedi saat kadar uyuyabilirler.

Uyku eğitimine başlamadan önce bebeğinizde onun uykusunu etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmadığından emin olun. Ardından seçtiğiniz yöntemi uygulayın ve bebeğinizin nasıl tepki verdiğini izleyin. Eğer bebek fazla direnç gösteriyor ve işler kötüye gidiyorsa bırakın ve yeniden denemeden önce bir iki hafta bekleyin.

Eğer bebeğinizin uyku eğitimine hazır olup olmadığından emin değilseniz çocuk doktorunuzla görüşün.

Uyku Eğitimi İçin Seçeneklerim Nelerdir?

Çocuğunuza sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırmanın pek çok yolu var. Peki siz hangisini deneyeceksiniz. Bu noktada en rahat edeceğiniz ve bebeğinizin en iyi cevap vereceğini düşündüğünüz yöntemi seçin.

Günümüze kadar yapılan çalışmalar başarılı bir uyku eğitimi vermenin seçilen yöntemden çok istikrarlı olmanın daha önemli olduğunu gösteriyor. Eğer kararlı ve düzenli bir şekilde uygulanırsa tüm yöntemlerin aynı derece etkili olduğu gösterildi. Hayatınızın bir parçası haline getirebileceğiniz ve devam ettirebileceğinizi düşündüğünüz bir yöntem seçin başarı şansınızı arttırın.

Çoğu uyku eğitimi yöntemi şu temel yaklaşımlara dayanır:

“Bırak ağlasın” yaklaşımı: bu yöntem bebeğin ağlamasının sorun olmayacağını ağlamasına izin vermenizi söyler ama tabii ki sonsuza kadar ağlatmanızı savunmazlar. Tipik olarak bu yöntemler bebeği yatağına uykusu gelmişken ama tam uyumamışken koymayı ve kısa süreli ağlmalarına onun yanında olup onu rahatlatarak (ama kucağa almayarak) müdahale etmenizi söyler.En meşhur “bırak ağlasın” tekniği Ferber tarafından geliştirilmiştir. Ferber, bebeklerin uykuya dalmaları ve gece boyu uyuyabilmeleri için kendilerini sakinleştirmeyi öğrenmeleri gerektiğini savunur. Ferber ayrıca bebeği yalnız bırakmanızı ve belli bir süre için ağlamasına müdahale etmemenizi de önerir.

“ Gözyaşı yok” yaklaşımı: bu kategorideki yöntemler bebeği ağlar ağlamaz onu sakinleştirmeye çalışan aileler için daha rahat uygulanabilir yöntemlerdir. Detayları bir başka yazıda anlatacağım.

Diğer yaklaşımlar : diğer yaklaşımlar kendirlini bu iki yaklaşımın arasında bir yerde konumlandırırlar. Bunlardan biri 5S yöntemidir: kundaklama (swaddling), yan ya da karın pozisyonu (stomach position) –ancak bu uyku için değil bebeği sakinleştirmek için önerilen yatırma pozisyonudur-, fısıldama (shushing), sallama (swinging), emme (sucking).

Çocuğum İçin Bir Uyku Eğitimi Yöntemi Kullanmak Zorunda Mıyım?

Hayır. Bazen aileler bebeklerinin uyku alışkanlıkları ve denedikleri hiçbir yöntemin işe yaramaması nedeniyle tükenebilirler ve kendi özel yöntemlerini denemeye karar verirler. Eğer işlerin gidişatından memnunsanız ne yapıyorsanız onu yapmaya devam edin.

Göz Önünde Bulundurun

Bazı çocuklar doğuştan iyi uykuculardır ama bazıları daha mızmız, çabuk uyanan ve uykuya dalmak için daha fazla ilgiye ihtiyacı olan çocuklardır.
Her çocuk farklıdır. Hatta aynı ailedekiler bile. Eğer ilk çocuğunuza uyguladıklarınız diğeri için işlemiyorsa yeni fikilerin zamanı gelmiş demektir.
Tek bir yönteme bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Herhangi bir yaklaşımın size uygun olan ve bebeğinizde işe yarayacağını düşündüğünüz bir tarafını alıp kullanabilirsiniz.
Bazen sağduyu en iyi “yöntem”dir. Aileler sıklıkla kendi yollarını bulurlar. Eğer işe yarıyorsa neden bırakasınız.

www.cocukcagi.com

                       Hande NAMAL

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Uzmanımızın Makaleleri

Uzmanımızın Cevapladığı Sorular

Uzmanımıza Soru Sormak İçin Tıklayınız


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.