Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

DİŞ ÇIKARMA: 4- 7 AY

Diş çıkarma genellikle bu aylarda başlar. Genellikle ilk önce alt orta kesiciler sonra üst orta kesiciler çıkar. Ardından birinci azı, köpek ve diğeleri gelir.

Dişlerin çıkma zamanı çocuktan çocuğa oldukça fazla değişkenlik gösterir. Eğer bebeğiniz bu tarihlerden geçtikten sonra da diş çıkarma belirtisi göstermiyorsa endişelenmeyin. Bu bir şeylerin aksi gittiği anlamına gelmez.

Diş çıkarma bazen hafif huzursuzluk, ağlama, hafif ateş (ama asla 38,3°C’ün üzerinde değil), artmış salya ve sert bir şeyler ısırma isteğine neden olabilir. Daha sık olarak çıkmakta olan dişlerin etrafındaki dişeti hafif şiş ve hassas olabilir. Bebeğin huzursuzluğu gidermek için parmaklarınızla diş etlerine hafifçe masaj yapabilirsiniz. Diş kaşıyıcıları da fayda sağlar, ancak bu diş kaşıyıcıları sıkı kauçuktan yapılmış olmalıdırlar. (dondurulabilen diş kaşıyıcıları çok sert olduklarından faydadan çok zarar verebilirler) eğer bebeğiniz oldukça huzursuz ve ateşi 38,3 °C üzerinde ise bu büyük ihtimalle diş çıkarmaya bağlı değildir. Bu durumda çocuk doktorunuzla görüşün.

Yeni dişleri nasıl temizlemelisiniz?

Dişler görünür hale geldiği günden itibaren yumuşak bir çocuk fırçası ile fırçalamaya başlayın. Her beslendikten sonra yumuşak gazlı bez türü temiz bir kumaş parçası ile dişleri silebilirsiniz. Çürüklerden korunmak için bebeğinizin ağzında biberonla uyumasına izin vermeyin. Bu durumdan kaçınarak sütün/mamanın dişleri etrafında göllenip bakteri üreterek çürüklere yol açmasını engellemiş olursunuz.

www.cocukcagi.com

                       Hande NAMAL

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Uzmanımızın Makaleleri

Uzmanımızın Cevapladığı Sorular

Uzmanımıza Soru Sormak İçin Tıklayınız


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.