Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir?

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanserinin teşhisi diğer kanser türlerine göre daha zordur. Kanserli hücrelerin yayılma alanı arttıkça teşhisi kolaylaşan yumurtalık kanseri, jinekolojik kanser türleri arasında en ölümcül olanıdır. Kadınlar, tüm kanser türleri içerisinde yumurtalık kanserine %5 oranında, genital kanser türleri içerisinde ise %25 oranında yumurtalık kanserine yakalanmaktadır. Ölüm ile sonuçlanan genital kanserlerin %50’si ne yazık ki yumurtalık kanseridir. Genelde orta yaşın üzerindeki kadınlarda görülmektedir.

 

Yumurtalık kanserinde cerrahi müdahaleden daha önemli olan kavram erken teşhistir. Yumurtalık kanserinde erken tanı, tedavi sürecini hızlandırır ve oluşabilecek komplikasyonları ortadan kaldırır. Erken teşhis tedavinin başarı ile sonuçlanma oranını da arttıracaktır. İlk evrelerde teşhis edilen yumurtalık kanserinin tedavi başarısı %80 iken, üçüncü ya da dördüncü evrede tespit edilen yumurtalık kanserinin tedavisindeki başarı %10 gibi ciddi bir rakama düşmektedir.

 

Ülkemizde 2008 yılından itibaren aile hekimliği sistemi uygulanmaktadır. Aile hekimliği sisteminde, özellikle kadın ve bebeklerin düzenli aralıklarla kontrolleri yapılmaktadır.  Yumurtalık kanseri  gibi ciddi risk içeren hastalıkların erkenden tespiti ve tedavisinin sağlanması için, aile hekimleri ile olan randevulara önem verilmelidir. Bu sayede hastalıkların erken teşhisi sağlanarak tedavi sürecine girilmelidir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.