Sistit Hastalığının Belirtileri,Teşhisi ve Korunma Yöntemleri

Sistit Hastalığının Belirtileri,Teşhisi ve Korunma Yöntemleri

Kadınlarda Sistit Hastalığı

Sistit idrar yollarının iltihap kapması sonucu oluşan bir hastalıktır. Sistit üreme siteminde en çok görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın görülme olasılığı kadınlarda daha fazladır. Bu hastalık zamanında tedavi edilmezse böbrekler ve mesanede geçmesi imkânsız hasarlar meydana gelir.

Belirtileri Nelerdir?

İdrar yaparken kişide yanma ve sızı meydana gelir. Sistit hastalığında kişi idrara çok fazla çıkar. Ağrı makatta ve kasıklarda da hissedilir. Kişide terleme, yorgunluk belirtileri, ateş, kusma ve bulantı, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması ve idrarın bulanık olması, kötü kokması sistit hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Nasıl Teşhis Yapılır

Uzman ürolog doktor hastanın şikâyetlerini dinler ve yapılan testlere göre hastalığın tanısını koyar. Bu testler arasında idrar tahlilleri, sistoskopi ve damar için yapılan polygram denen özel bir röntgen bulunmaktadır. Kişide iltihaba sebep olan bakteriyi teşhis etmek için idrar örneği alınır. Sistit hemen teşhis edilip tedavi edilirse korkulacak bir hastalık değildir.

Korunma Yöntemleri

Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapın. Bu hareketle hem vajinal hem de rektal bölgesindeki bakterilerin idrar yollarına girmesi engellenir. İdrarınızı sakın tutmayın. Mümkün olduğunca çok idrara çıkan. Çünkü idrar ile mesanede bulunan bakterileri dışarı atarsınız. Cinsel ilişkiden sonra mutlaka idrarınızı yapın. Anal ilişkiden sonra vajinal ilişkiye girilmemeli. Eğer girilirse de temizliğe çok dikkat edilmeli. Gün boyunca bol miktarda su için. Su idrar yapmanızı sağlayacaktır. İdrarın dışarı atılması da zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyecektir. Yaşamınızda kahve, çay ve alkol tüketimini en aza indirin. Cinsel organınızın kuru olmasına özen gösterin. Nem bakterilerin üremesi için en uygun ortamı yaratır. Naylon giysiler giymekten sakının. Pamuklu giyecekleri tercih edin. Giysilerinizi her gün değiştirin. Bu tür korunma yöntemleri sistit hastalığının oluşumunu engelleyecektir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.