Kadınlarda Adet Döngüsü

Kadınlarda Adet Döngüsü

Erkeklerdeki spermler ömür boyu çoğalarak yaş ile sayıları azalmadığı halde kadınlarda yumurtalar henüz doğduğu sırada tamamen üretilmiştir ve ömür boyunca kullanılacak olan yumurtalar bunlardır. Bir kız çocuğu ortalama 1 milyon yumurta ile doğar. Ergenliğe kadar yumurtalar yumurtlanmadığı halde sayıları azalır ve ergenlik yıllarında ortalama 300.000 yumurta bulunmaktadır. Üretken çağ boyunca bu yumurtalardan ortalama 300 tanesi yumurtlanacaktır. Geri kalan yumurtalar yumurtlanamayacaktır. Ancak bu yumurtalar atrezi adı verilen bir süreç yavaş yavaş yok olur. Atrezi süreci, yumurtanın yok olmasıdır. Bu süreç, normal adet dönemlerinde, doğum kontrol hapı kullanımında, gebelik sırasında veya kısırlık tedavisi sırasında değişmeyen bir hızla devam eder. Sigara içenlerde yumurta atrezisi daha hızlıdır ve sigara içen bir kadın, diğerlerinden 1 yıl daha önce menopoza girecektir.

Üretken çağ boyunca bir kadında ayda bir kez yumurtlama ve bu nedenle ayda bir kez adet kanaması meydana gelir.

Genç kızlarda ilk adetler genellikle yumurtlamasıdır. Bu nedenle adetler de zamanında gelmeyebilir. Ortalama 16 yaşından itibaren adet dönemleri yumurtlamalı ve adetler düzenli olmaya başlar.

Kadınlarda üretken dönem de denilen dönemde 21-35 gün aralıklarla adetler gelmeye başlar. Bu adet dönemleri özel bir rahatsızlık olmadığı durumlarda yumurtlamalı ve düzenlidir.

Kadınların 30’lu yaşlarının sonlarından itibaren adetleri daha sık gelmeye başlar. Zaman zaman yumurtlamaların olmadığı adet döngüleri görülebilir. Yumurta sayısının azaldığı bu dönemden itibaren doğurganlık da azalmaya başlamıştır.

Menopoza daha çok yaklaşıldığında adetler seyrekleşmeye başlar.

Bir yıl süre ile adet görmemiş olan bir kadının menopoza girmiş olabileceği düşünülür.

                  Hakan KILAVUZ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.