Hamilelikte Sigara Kullanımı

Hamilelikte Sigara Kullanımı

Hamilelikte anne adayının sigara içiyor olması, göbek bağı ile kendine bağlı olan bebeğin sigarada bulunan bütün zararlı maddelerin bebeğe aktarılmasına sebep olur.

Sigarada bol miktarda bulunan karbonmonoksit hücrelere zarar verir ve bebekte gelişme geriliğine sebep olur. Erken doğum riski, düşük kilolu bebek, bebek damarlarındaki tıkanıklık görülebilecek etkilerdendir. Düşük riskini de arttırır. Doğum esnasında bebeğinizin soluğunun durmasına dahi sebep olabilir.

Sigara içen annelerin bebekleri hiperaktif ve otistik olma olasılığı sigara içmeyen annelerin bebeklerine göre daha yüksektir. Suyunuzun erken gelmesine de sebep olur. Sigara içen annelerin doğumdan sonra bebeklerini kaybetme olasılığı da oldukça yüksektir.

Sigara içmediği halde dumanına maruz kalan yani pasif içici durumundaki annelerde; aynı tehlikelerle karşı karşıyadırlar. Bu bebeklerde astım görülme olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca sigara kullanan anne adaylarında enerji yetmezliği gibi durumlar sıkça rastlanır. Sigara kullanan anne adaylarının bebeklerinde analiz edildiğinde ağır metal kalıntılarının da fazla olduğu açıkça bellidir.

Hamilelik esnasında olduğu kadar, hamilelikten sonra yani bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren de sigara kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü sadece anne sütü ile beslenen çocuğunuza vücudunuzda bulunan nikotin ve diğer zararlı maddeleri de aktaracağınızı unutmayınız. Sigara dostumuz değil düşmanımızdır. Her daim sigaradan uzak durmak gereklidir.

Sağlıklı günler dileriz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.