Gebelikte Tetanoz Aşısı

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Gebelik sırasında 20 ve 24. Haftalarda tetanoz aşısı yapılması ülkemiz ve tüm dünyada bir standart. Kimi zaman yurtdışından gelen hastaların bu aşıyı ülkelerinde olmadığını duyuyoruz. Anca unu belirtmemiz gerekir. Avrupa ülkelerinde her birey düzenli olarak 5 yılda bir kez tetanoz aşısı oluyor. Bu nedenle gebelik sırasında aşı uygulamasına çok dikkat edilmiyor. Ülkemiz gibi aşılamaların düzenli yapılmadığı ve yapılanların da dikkatle kayda geçirilmediği ülkelerde gebelik sırasında 2 doz tetanoz aşısı yapılması öneriliyor.

Gebeliğin 2. Haftasında yapılan tetanoz aşısının anımsatıcı dozu 24 haftada uygulanıyor. Bu iki doz tetanoz aşısı anneyi doğum travması sırası ve sonrasında tetanoza karşı koruduğu gibi bebeği de koruyor. Ülkemizde halen yılda birkaç tane yenidoğan tetanozu vakası görüldüğünü düşünürsek tetanoz aşıları kaçınılmaz gibi görülüyor.

Eskiden beri halkın aşılara karşı şüphe ile yaklaştığını duyar, bunun Türkiye’ye özgü olduğunu zannederdim. Ancak bu şüphe tüm dünyada var. Hele gebelik sırasında aşı yapıldığında bunu bebek üzerinde kötü etki yapmadığına emin olma gerekir.

JAMA dergisinde yayınlanan bir araştırma yazısı, gebelik sırasında uygulanan tetanoz aşısının erken doğum, düşük, küçük ağırlıklı bebek doğumu ve gebelikte yüksek tansiyon gibi riskleri artırmadığını bildirdi.

California’da gebeliğin 27-36. Haftaları arasında tetanoz yanısıra difteri ve boğmaca aşıları yapılıyor. California’da aşı yapılmış 100.000’in üzerinde anne adayının gebelik ve doğumu incelendi. İlk incelemelere göre erken doğum ve düşük bebek ağırlığı oranları aşı olmamış bireyler ile aynı idi. Gebelik seyrinde de hipertansiyon olgularının sıklığı aşı olan ve olmayan bireyler arasında değişmiyordu.

Yenidoğan bebek ve annede tetanoz riski gebeliğin nadir rastlanan fakat çok ciddi sorunlar doğuran bir konusu. Hangi hastanede ve hangi yolla doğurursanız doğurun tetanoz riski sıfıra indirilemez. Doğum sırasında ve sonrasında yapılan antibiyotikler tetanoz riskinde azalma sağlamaz. Bu nedenle gebelik sırasında tüm anne anayları uygun şekilde tetanoz aşısı olmalıdır. Gebeliğin 20. Haftasında ilk tetanoz aşısı yapılırken 24. Haftasında ikincisi uygulanır. Ülkemiz ve tüm dünyada tetanoz aşılaması bir sandarttır ve aşılamadan kaçınmak için herhangi bir risk belirtilmemiştir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.