Gebelik Öncesi Aşı

Gebelik Öncesi Aşı

Aşılar, virüs ve bakterilere karşı korunmamızı sağlarlar. Enjeksiyon, ağızdan damla, burundan spray veya hap tarzında aşılar vardır. Aşılar içince zayıflatılmış veya ölü mikroplar bulunur. Örneğin suçiçeği aşısında enjeksiyonla zayıflatılmış suçiçeği virüsü verilir. Aşıda bulunan virüs, hastalık yapmayacak kadar zayıf olduğu halde bağışıklık sistemini uyarabilir. Bağışıklık sisteminin ürettiği antikor denilen koruyucular, vücuda giren suçiçeği mikrobunu hastalık yapmadan etkisiz hale getirir.

Aşılar gebelikte bizi çok ciddi komplikasyonlara karşı korur.

Örneğin kızamıkçık gebelikte geçirildiğinde düşük veya bebekte anormalliklere neden olur. Ancak anne aşılı ise kızamıkçık virüsünün bulaşması önlenmiş olur. Böylece gebelikte oluşabilecek sorunlar da önlenir.

Grip, anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Gebelikte annenin geçirdiği grip enfeksiyonu düşük veya erken doğuma neden olabilir. Gebelerde grip enfeksiyonu ağır geçip zatürre ve hatta ölüm ile sonuçlanabilir. Grip aşısı yapılması anne adayının gribi hafif atlatmasını, hatta geçirmemesini sağlayabilir.

Hepatit A, B ve grip aşısı gibi bazı aşılar gebelik öncesi veya sırasında sorunsuzca uygulanabilir. Su çiçeği ve kızamıkçık gibi canlı aşılar ise gebelikte uygulanmaz, hatta gebe kalmadan önceki son bir ayda bile uygulanmaz.

Aşılamadan sonra ortaya çıkacak yan etkiler çok önemsizdir. Bazen ateş, terleme, kırıklık, aşı yerinde kızarıklı ve ağrı hissedilebilir. Aşıların hazırlanmasında bazı besin proteinleri kullanılır. Bu besinlere karşı allerjisi olanlarda aşı uygulamasından vazgeçilebilir.

Kortizon veya başka bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullananlarda bazı aşılar uygulanmaz.

Bazı ülkelerde sarı humma veya sıtma gibi enfeksiyon salgınları bulunabilir. Bu tür enfeksiyonlar gebeleri herkesten daha çok etkiler. Bu hastalıklara karşı yapılan bazı aşılar gebe ve gebeliğe hazırlananlarda zararsızdır.

Aşılanan kadınların bebeklerinde otizm veya başka hastalıkların görülme oranları artmamıştır. Diğer yandan aşılanmamak ve gebelikte bu enfeksiyonları geçirmek çok tehlikeli olabilir.

        Hakan KILAVUZ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.