Avrupa’da da Sezaryen Oranları Artıyor

Avrupa’da da Sezaryen Oranları Artıyor

İngiltere’de doğumların yaklaşık %25’i sezaryen ile oluyor.
Avrupa’da sezaryen oranları arasında ciddi farklılıklar var. En iyi doğum şeklinin ne olduğu hala tartışmalı.
Sezaryen oranı İngiltere’de %25 iken, Kıbrıs’ta %52, İsveç’te %17. Bu farklılıkların nedenini araştıran bir yazı yakın zamanda BJOG’da (British Journal of Obstetrics and Gynecology) yayınlandı. Yazıya göre farklılıkların nedenini anlamak için daha çok araştırma gerekli.
İngiliz Ulusal Ebelik Derneği, bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın daha etkin olması gerektiğini bildiriyor.
Yayına göre tüm Avrupa’da sezaryen oranları düzenli olarak artıyor. Bunun nedeni ile ilgili çok sayıda olasılık ortaya atılmış. Nedenler arasında en önemlisi doktorların dava edilme korkuları. Zira sezaryen ile doğum hala normal doğuma göre oldukça daha güvenli. Bu nedenle sezaryen oranlarında artmanın devam edeceği düşünülüyor.
Tartışma devam ediyor.
İlk doğumlarda sezaryen oranı oldukça yüksek. Daha önce sezaryen olanlar sayılmazsa ilk doğumu olmayan kadınlarda normal doğum oranı da artıyor. Özellikle makat geliş ve çoğul gebeliklerin sezaryen ile doğurtulması kabul edilebilir bir durum.
Planlanmış sezaryen oranının en yüksek olduğu Kıbrıs’ı %25 ile İtalya izliyor.
En düşük sezaryen oranları Finlandiya (%6,6), Hollanda (%7,7) ve Norveç’te (%6,6).
Planlanmış sezaryen oranı İngiltere’de %9 iken, Galler ve İskoçya’da %11 ve İrlanda’da %14,6.
Acil Sezaryenler
Acil sezaryen oranının en yüksek olduğu ülkeler %33 ile Romanya ve %8,6 ile İsveç. İngiltere genelinde ise acil sezaryen oranı %15.
Londra Şehir Üniversitesi’nde Gebe Sağlığı bölümünden Prof. Alison Macraflane şöyle dedi. “Ülkeler arasında sezaryen oranları çok farklı. Bunu değerlendirmek için ülkelerin sezaryeni yapma kriterleri ve sezaryene alınacak hastaların seçimini değerlendirmek gerekir. Sezaryen oranı değil anne ve bebeğin sağlıklı olup olmadığı önemlidir. Sezaryen, doğum yolunda gitmediğinde uygulanan acil bir ameliyattır. Güvenli bir ameliyat olmakla birlikte normal doğuma bir alternatif olarak ele alınmamalıdır. Ancak kadınların doğum şeklini seçme hakkının önüne geçilemez.”

                 Hakan KILAVUZ                                                                                      

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.