Anne Karnında Adım Adım Bebek Gelişimi

Anne Karnında Adım Adım Bebek Gelişimi

ANNE KARNINDA ADIM ADIM BEBEK GELİŞİMİ

Gebelik, kadınlara özgü ve hayatları boyunca yaşadıkları en özel ve önemli dönüm noktalarından biridir. Biz de SaglikUzmanlari.com olarak bu yazımızda bu kritik sürecin her ayını detaylı bir şekilde ele alarak sizlerle paylaşmaya karar verdik.

9 Aylık Gebelik Süreci

1. Ay: Gebelik şüphesinin oluştuğu bu dönemde beklenen adet kanamasının gecikmesi, baş dönmesi gibi belirtiler mevcuttur. Ancak bunlar gebeliğin olası belirtileridir. Ancak doktor kontrolünden ultrason ya da testler ile kesin sonuca varılır. Bu ilk 1 ay içerisinde bebeğin gelişimi hakkında bilgi edinilemez. Sadece var olup olmadığı saptanır.

2. Ay: 5. haftadan itibaren bebek artık büyüme ve gelişmeye başlamış ve embriyo adını almıştır. El, ayak, göz, burun vb vücudunun çeşitli uzuvları oluşmaya başlamıştır. Kalp, beyin, böbrek gibi temel organları ve sistemleri de bu dönemde gelişmeye başlamaktadır.

3. Ay: Embriyo artık fetus adını almış, insan şekline bürünmeye başlamıştır. Bu zamana kadar sadece temel organları gelişmeye başlayan vücudun tırnak, saç, dudak gibi detaylı kısımları da oluşmaya başlamış, gözler artık tamamen belirginleşmiştir. Yavaş yavaş hareketlenmeye ve cinsel organları da belirginleşmeye başlamıştır. Bebek yaklaşık olarak 15 gram ağırlığında, 6 cm uzunluğundadır.

4. Ay: Bebek yaklaşık 14 cm ve 250 gram ağırlığındadır. Saç, kaş, kirpik ve tırnaklar uzamaya başlar. Soluk alma ve verme başlamış, el, kol, bacak, ayak va parmaklar tamamen şekillenmiştir.

5. Ay: Duygusal gelişiminin önemli ölçüde gelişmeye başladığı bu ayda fetus artık tamamen hareketlenmiş, anne karnında dönmeye, tekme atmaya başlamıştır.  Düzenli bir şekilde uyuyup uyanmaktadır. Organları git gide büyümeye, beyindeki duyu alanları gelişmeye başlamıştır. Kalp atışları artık doktor tarafından  hissedilebilmektedir.

6. Ay: Bu dönemde yavaş yavaş sesleri duyabilmekte, akciğerleri henüz gelişmemiş olsa da solunum hareketleri yapabilmektedir. Öksürme, hıçkırma fonksiyonlarını gerçekleştirebilir. Cilt kırmızımsı ve buruşuk bir haldedir. El ve ayak parmaklarının izlerin şekillenmeye başlar.

7. Ay: Bebeğin hareketleri oldukça şiddetlenmeye başlamıştır. Bu aydan itibaren bebek premetür olarak dünyaya gelip yaşama şansına sahiptir. Akciğeri büyük oranda gelişme göstermiştir. Yaklaşık olarak 35 cm ve 1500 gram ağırlığındadır.

8. Ay: Hızla büyüyen bebeğin cildi artık pembeleşmiştir. Bağışıklık sistemi gerekli antikorları üreterek gelişmeye başlamıştır. Amniyon sıvısı en yüksek miktardadır. Yaklaşık olarak 40-45 cm uzunluğunda, 2000-2500 gr ağırlığındadır.

9. Ay: Artık bebeğin hareket edecek yeri kalmamış, anne karnındaki gelişim serüvenini tamamlamaya başlamıştır. Bu son ayında benek genellikle anne rahmine ters durumda bir pozisyondadır. Boyu 45-50 cm, kilosu ise ortalama 2800-3500 gramdır.

Merak ettiğiniz soruları Online Soru Sor sayfamızdan sorabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.