Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif Kolit Nedir?

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı üç ana hastalığı içerir. Ülseratif kolit, Crohn Hastalığı ve İndermine kolit bu grupta yer alır.

Ülseratif kolit bir kolon ( kalın barsak)  hastalığıdır. Rektum olarak bilinen makattan başlayarak hiçbir sağlam alan bırakmadan kalın barsak boyunca ilerleyen bir hastalıktır. Kronik bir hastalık olan ülseratif kolon Crohn hastalığı ile aslında karşılaştırmalı olarak gösterilir. Kalın barsağın 2 ana hastalığı olan Crohn Hastalığı ve Ülseratif kolit tamamiyle birbirinden farklı hastalıklardır.

Ülseratif Kolitte kanlı ishal gözlenebilir çünkü kalın barsak duvarı incelmiştir. İncelen barsak duvarı kanamaya çok yatkındır. Ateş sık gözlenir. Kolonoskopi durumunda duvarda gözlenen damarsal yapılaşma bulanıklaşmaya başlar. Şiddetli kanama şikayeti ile başvuran hastalar sıktır.

Ayrıca ülseratif kolitte kanser gözlenme ihtimali vardır. Crohn hastalığı kanserleşme açısından risk taşımaz ayrıca kanama da nadir gözlenen şikayetlerdendir.

Bu tür kalın barsak hastalıklarında erken teşhis çok önemlidir. Özellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerde kalın barsak şikayetleri çok yaygındır. Bu nedenle her 5 senede bir kolonoskopi denilen tetkik ile kontrol yapılmalıdır. Kolonoskopi yapılış şeklinden dolayı kişiler tarafından çok tercih edilmek istenmeyen bir tetkik olsa bile erken teşhis açısından çok önemlidir ve hayat kurtarır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.