Pankreatit Nedir?

Pankreatit Nedir?

Pankreas vücutta hem hormon sentezi yapan hem de sindirim enzimleri salgılanan nadir iki işlevli organdır. Pankreas şeker metabolizmasını düzenleyen insülin ve glukagon denilen hormonları salgılar. Pankreatit iki şekilde incelenir

Pankreas içerisinde bulunan enzimler paketlenmiş halde bekler. Daha sonra ihtiyaç anında oniki parmak bağırsağında aktiflesir. Ancak akut pankreatitte bir tıkanma sonucu enzimler pankreas içinde aktiflesir. Eğer bu enzimler Sistemik dolaşıma geçerse damar içi sıvı hacmi kaybı, böbrek yetmezliği, cilt altı yağ  Nekrozu oluşabilir. En önemli sebebi safra taşlarının kanalı tıkamasıdır. Ayrıca ikinci neden ALKOL dür.  Alkol pankreas içindeki küçük kanallarda tıkaç etkisi yaratır. Bu yüzden kronik pankreatitin en önemli sebebi alkol kullanılmasıdır. Ani şiddetli karın ağrıları gözlenir.  Kaburgalar alt kısmında bant şeklinde ve öne eğilmektedir. Geçen bir ağrı söz konusudur. Tedavisi sebebe yöneliktir. Ortadaki sebep kaldırılınca sıkıntılar kaybolur.

Kronik pankreatitte ise bu semptomların sıklığı artar ve sürekli bir ağrı söz konusudur ancak şiddeti azalır. Gaz, Şişkinlik ve kilo kaybı gözlenir. Uzun süreli hastalık durumunda diabet yani şeker hastalığı gözlenir bunun sebebi insülin hormonunun salgılanmasının durmasıdır.

Mide asidi pankreasın is yükünü azalttığı için tedavi anında mide asidini baskılayan ilaçlar kullanılır. Ancak asıl tedavi sebebin ortadan kaldırılmasıdır. Aksi taktirde tekrarlama riski çok yüksektir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.