Nekroz (Doku Ölümü) Nedir?

Nekroz (Doku Ölümü) Nedir?

Nekroz ‘un tıbbi ismi DOKU ÖLÜMÜ ‘dür. Belli bir mekanizma sonucu dokular fonksiyonunu kaybedip nekroza gidebilirler. Genellikle parmak uçları, el ayak, burun, kulak kepçesi gibi vücudun uç kısımlarında gözlenebildiği gibi iç organlarda da gözlenebilmektedir.

Örneğin soğukta kalmış bir insanın parmak uçları kesilebilir, bunun nedeni kan dolaşımının sağlanamamasından dolayı parmak dokusunun ölmesidir. Bir dokuda kan akımı sağlanamıyorsa o doku ne oksijen ihtiyacını ne de enerji üretmek için gerekli olan besin ihtiyacını karşılayamaz. Bunun sonucunda iskemi denilen durum gelişir ve acil düzelme sağlanmazsa nekroz oluşur. Bir kez nekroza uğramış bir dokunun geri dönüşümü yoktur. Bu durum Gangren olarak da tasvir edilebilmektedir.

Yalnızca böyle soğuk havalar bu tip nekrozlara sebep olmaz. Cüzzam olarak bilinen hastalık sonucunda uç organların sinirleri harap edilir ve daha sonra dökülürler. Bilinçsiz ağrı kesici ilaç kullanımı  özellikle NSAİİ ‘ler böbreklerde akut tübüler nekroz yapmaktadır.  Sistemik skleroz olarak bilinen SKLERODERMA da el ve ayak parmaklarında gangren sonucu nekroz yapmaktadır. Diabet hastalığı da diabetik ayak olarka bilinen durumu oluşturur.

Nekroza uğramış dokunun ne yazık ki geri dönüşümü yoktur ve amputasyon yolu ile vücuttan uzaklaştırılmaktadır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.