Kabakulak Hastalığı

Kabakulak Hastalığı

Virüse bağlı bir hastalıktır. Tükürük bezlerinde şişliğe yol açıp dolgun görünüme neden olan viral enfeksiyondur. Çocukluk çağlarında sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Ancak olgunluk döneminde yakalandığınızda hastalığı zor atlatırsınız. Büyük yaşlarda geçirilen kabakulak testislerde iltihaba sebep olacağından hemen bir hekime danışılmalıdır. Çünkü bu vakalarda spermin kalitesini düşürme ve ya azospermiye sebep olmaktadır.

Çocukluk çağında geçirilen kabakulak hastalığının tedavisi için herhangi bir ilaç yoktur.Evde dinlenme veya istirahat ,gerektiğinde ağrı kesiciler de kullanılabilir.

Hastalıktan korunmanın en sağlıklı yolu aşı olmaktır. Ancak hamilelerde bu aşı uygulanmaz. Kabakulak aşısı olan bir bayanın aşıdan sonra en az üç ay hamile kalmamalıdır. Hastalık hava ile bulaştığından salgın şeklinde tekrar eder. Hastalığın kuluçka dönemi 10-12 gün sürer.

Kulakta ağrı ve basınç en belirgin belirtidir.

* Ateş

* Baş ağrısı

* Bitkinlik

*İştahsızlık

* Kulak bezlerinde iltihaplanma

* Boğaz ağrısı

Olarak sıralanmaktadır.

Artık bu tarz hastalıkları azaltmak adına, çocuklara iki doz olarak kabakulak aşısı uygulanmaktadır. İlk dozu 12-15 ay aralığında, ikinci dozu ise;4-6 yaş aralığında uygulanır.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta; kabakulak virüsü bilindiği üzere birçok hastalığa neden olabilir. Hastalığın bulaşıcı olması da bunu arttırmaktadır. Hastalığı bir kez geçiren bu virüse karşı bağışıklık kazandığından ikinci kez bu hastalığı geçirmez.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.