Hepatit Nedir?

Hepatit Nedir?

Hepatit karaciğer hücrelerinin belli sebepler sonucunda iltihaplanmasına denir. Akut hepatit, kronik hepatit, otoimmun hepatit, toksik hepatit, iskemik hepatit gibi sebepleri vardır.

Hepatit diyince akıllara genel olarak hepatit A-B-C gibi viral sebeplerden kaynaklı hepatit türleri gelir. Ancak hepatit yapan sebepler yalnızca bunlarla sınırlı değildir fakat bu yazıda viral hepatitler aktarılacaktır.

En çok görülen viral hepatit yalan virüsler hepatit grubu virüslerdir.  Akut ve kronik hepatit olarak ikiye ayrılan hepatitler farklı özelliklere sahiptir. Aniden gerceklesen durumlara AKUT, belli süre devam eden durumlara ise KRONİK denir.En sık görülen akut hepatit turu hepatit A dır.  Hepatit A kroniklesmez.  Kronik hepatit durumlarında akla hepatit B ve C gelmelidir. Aşısı olan hepatit grubu B ve A dır.  Hepatit C hepatitler içinde en kötü seyirli olanıdır. Yüzde seksen Kroniklesir.

Kroniklesme ise karaciğer içerisinde fonksiyonunu kaybetmesi ve fibrozis denilen bir süreç sonucunda herkesin bildiği siroz tablosu oluşur. Daha da ileri evrelerinde hepatoseluler karsinom (HCC) denilen karaciğer kanserine yol açabilir.

Cinsel yolla bulaşan hepatit türleri ise hepatit B ve C dir. Kan yoluyla bulaşma gibi bir ihtimal mevcuttur. Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıkları önlemenin en basit yolu kondom kullanmaktır. Kişiler İçin basit bir önlem olmasına rağmen hayat kurtarıcı özelliği bulunmaktadır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.