Kimi kanserler erkek veya kadın olunmasına göre etki farklılığı gösterebilmektedir. Örneğin kolon yani kalın bağırsak kanseri erkeklerde daha çok gözlenirken meme kanserleri kadınlarda çok gözlenir. Ancak bu demek değildir ki diğer cinsiyette bu kanserler gözlenmez.
Meme kanserinde genetik geçiş çok önemlidir. Kişinin anne, teyze, hala, anneanne gibi akrabalarında meme kanseri varsa erken yaşlardan itibaren kontrole gitmeye başlamalıdır. Bu tür yakın akrabalarında meme kanseri olan kişiler kanser açısından risk altındadır. Bu sebeple bayanlar kendilerini sürekli muayene ederler ve en ufak bir kitle saptandığında doktora danışırlar. Böylece bilinç oluşturulduğu için meme kanserinin görülmesi nispeten azaltılmıştır.
Ancak merak edilen sorulardan birisi erkeklerde meme kanseri olur mu? Cevap evet’tir. Erkek ve bayanların meme dokuları birbirlerinden farklı olsa da temelde aynı yapıdan oluşurlar. Ayrıca bayanlar bu açıdan risk taşıdıklarını düşünerek sık sık kontrol yaptırmaktadırlar. Ancak erkekler kendilerinde meme kanseri olamayacağını düşündükleri için bu olasılığın dışında dururlar. Ve kendilerinde herhangi bir kitle hissetseler dahi kendilerince beze olduğunu düşünüp gitmeyebilirler. Bu sebeple erken teşhiste bulunmak erkekler açısından çok zordur. Erkeklerde meme kanseri az da olsa saptandığı zaman genellikle erken teşhisten çok uzaklaşılmış olunur. Bayanlarda çok gözlenmesine rağmen erkeklerde daha öldürücü seviyelerde bulunmaktadır.