Endoskopi Nedir?

Endoskopi Nedir?

Endoskopi gastroenteroloji olarak bilinen mide ve barsak hastalıkları konusunda uzmanlaşmış ana bilim dalı tarafından çok kullanılan bir tetkiktir. Sağlıkta en önemli tedavinin erken teşhis olduğu unutulmamalıdır. Gerek kanserli olgularda gerekse kanamalarda erken teşhis çok önemlidir.

Endoskopi bir çeşit hortum içerisinde bulunan bir kamera vasıtasıyla ağızdan başlanarak yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağı olarak bilinen duodenum a kadar olan kısmın incelenmesine olanak sağlayan bir tetkiktir. Kronik reflü hastaları, kanama riski taşıyan hastalar gibi pek çok durumda yapılmalıdır. Her tıbbi girişimde olduğu gibi endoskopinin de yapılabileceği veya yapılamayacağı sabit durumlar vardır. Endoskopi sedatif denilen uyutucu ilaçlar eşliğinde hasta yarı uyur vaziyette iken yapılır. Sadece bir gözlem tetkikidir bu sebeple kesinlikle bir kesi veya ameliyat tarzında bir girişim yapılmaz. Gerekli durumlarda biyopsi denilen ufak parça alımı da yapılmaktadır.

Endoskopi korkulması gereken bir girişim değildir. Kamera yardımıyla gözlenen duvarlarda bulunan ülserler veya özel yapılar varsa bunlar raporlanır ve kişinin tedavisi buna göre planlanır. Bazı özel durumlarda senelik veya 2-3 yılda bir endoskopik takip yapılmalıdır.

Tıpta hiçbir hastanın birbiriyle aynı olmadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle rahatsızlığı olan tüm hastalar kendi içerisinde değerlendirilir. Endoskopi de bu takip sırasında başvurulacak çok değerli bir yöntemdir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.