Diyabet Hastalığı Nedir?

Diyabet Hastalığı Nedir?

Diyabet hastalığı halk arasında “ Şeker Hastalığı” olarak adlandırılır. Hastalığın görülme olasılığı fazladır. Şeker hastalığı tedavi edilmezse çok ciddi sonuçlara neden olabilir hatta insanları öldürebilirde. Bu hastalığın sebebi pankreas bezinin ürettiği insülin maddesinin az olması ve etkisiz kalmasıdır. Vücudun devamlı olarak kanda belli miktarda şekere ihtiyacı vardır. Kan dolaşımında bulunan glikozu hücrelere taşımak insülin maddesinin görevidir. Bu hormon ise pankreas tarafından üretilir. Hücrelerde var olan glikoz vücudun günlük yaşamını devam ettirecek düzeydedir.

Belirtileri Nelerdir?

Diyabet hastalığı bir metabolik hastalıktır ve kendisini kan şekerinin yüksek olması ile belli eder. Bu hastalardaki metabolik bozukluğun anlamı kan yoluyla taşınan glikozun hücrelere girememesidir. Şeker hastalığının belirtileri arasında kişinin sık olarak idrar ihtiyacı duyması, kusmada artma, görüşte bulanıklık, kişinin kendisini bitkin ve yorgun hissetmesi, normal beslenmesine karşın kilo alamaması, sık bir şekilde duyulan acıkma duygusu, ağız kokusu, idrar yollarında sık olarak görülen hastalıklar, kişinin adetten kesilmesi ve vücutta oluşan yaraların çabuk geçmemesi bulunmaktadır. Kişinin ailesinde bu hastalıktan muzdarip kişi veya kişiler bulunuyorsa test yaptırması doğru olacaktır.

Teşhis Nasıl Konur?

Şeker hastalığı teşhisi kan şekerinin ölçülmesi ile konur. Kişi geceden itibaren 10 saat aç kalır ve ertesi sabah aç karnına açlık kan şekeri ölçümü yaptırır. Normal kişilerde kan şekeri değeri 65 ile 100 mg / dl arasında bulunmaktadır. Açlık şekeri 126 mg / dl den yüksek çıkıyorsa ve tokluk şekeri de 200 mg / değerinin üzerinde ise bu kişi şeker hastasıdır.

Tedavisi Nedir?

Geçmişte tedavi edilemeyen diyabet hastalığı günümüzde ilaçlar ile kontrol altına alınmıştır. Ağızdan alınan ilaçlar yine de vücutta oluşan hasarı tam olarak engellemeye yetmemektedir. Şeker hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bundan dolayı tedavinizi kesinlikle aksatmamalı düzenli olarak doktor kontrollerine gitmelisiniz. Durumunuza göre doktorunuz ilaçlarınızın dozunu arttırır veya azaltır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.