Behçet Hastalığı

Behçet Hastalığı

Ülkemizde oldukça sık görülür. Bu hastalık HULUSİ BEHÇET tarafından bulunmuştur. Deri hastalığıdır. En belirgin özelliği göz tutulmasıdır. Ağızda olan yaralar da hastalığı ele verir. Ancak tespiti zordur. Yüzde çıkan sivilceler, iltihaplar da belirtileri arasında sayılabilir. Ülkemizde birçok hasta olmasına rağmen tespit edilmemiştir.

Çocukluk çağında çıkmaz. Daha çok gençlerde ortaya çıkar. Yaşlılık dönemlerinde pek rastlanmaz. Ülkemizde kesin sebebi bilinmemektedir. Bu sebeple tedavisi de belli değildir. Araştırmalar hala devam etmektedir. Genetik olabileceği tahmin edilmektedir. Tedavi olmaması durumunda kişinin hayat kalitesini de düşürür. Bulaşıcı değildir. Düzenli olarak check up yaptırılmalı ve ilerleme ve düzelme durumu kayıt altında tutulmalıdır. Erken tanısı çok önemlidir. Vücutta yaralar olur.

Bazı durumlarda ilaçla tedavi edilebilir. Geriye dönük tedavisi mümkün değildir. Göz bulgularında körlüğe kadar devam edebilir. Hekim de oldukça önem taşımaktadır.

Kişilik bozuklukları, felç ile de karşılaşılabilir. Damarlar büyüdüğü için hekimler tarafından yanlış teşhiste konulabilir. Vücut bu hastalığı kendi kendine yapar.

Behçet hastalığından dolayı ağızda olan yaraları azaltmak için siyah dut yememiz gerekmektedir. Yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olur.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.