Kalp Ve Damar Hastalarının Sıcak Havalarda Dikkat Etmesi Gereken 10 Kritik Kural

Kalp Ve Damar Hastalarının Sıcak Havalarda Dikkat Etmesi Gereken 10 Kritik Kural

Kış aylarının soğuk havalarında yaşanan ,damarlarda spazm gelişme riski yaz aylarında büyük oranla ortadan kalkıyor. Yüksek moral kalp ve damar hastaları için avantaj sağlıyor. İşte tehlike de tam bu noktada başlıyor.Bu durum hastaların ilaçlarını kendiliğinden kesme noktasına dahi getirebiliyor.

Özellikle kalp yetmezliği , kalp kapak hastalığı ,hiper tansiyon,şeker hastalığı ve kalp damarlarında tıkanıklıkları olanların çok dikkatli olmaları, bilinçli davranmaları ve doktorlarının uyarılarına kulak vermeleri gerekiyor.

Basit gibi görünen ama hayati önem taşıyan çok önemli kurallar var. Kalp ve damar hastalarının sıcak havalarda dikkat etmesi gereken 10 kritik kuralı tekrar hatırlatalım:

1) Yemek sonrası hemen yürüyüşe çıkmayın: Kalp hastaları için egzersiz , önerilen başlıca tedavi unsurlarından birisidir şüphesiz. Ancak sıcak ve bunaltıcı yaz aylarında yürüyüşün serin saatlerde olması çok önemlidir. Bu da sabah erken saatler ya da güneşin etkisinin azaldığı akşam üzeri saatleridir. Bir başka çok önemli nokta ise, yemeğin hemen ardından kesinlikle yürüyüşe çıkmamak. En ideali yemekten 1-1,5 saat sonra yürüyüşe çıkmak.

2) Güneş banyosundan kaçının: Güneş ışınlarının dik geldiği ve tüm yakıcılığıyla tehlike saçtığı 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçının. Güneş şemsiyesinin açık olmasına aldanmayın .

3) 2,5 litreden az su tüketmeyin: Sağlıklı bireyler için de geçerli olan bol su tüketimi kalp hastaları için de en önemli şart. Sıvı tüketimini özellikle su olarak yapmaya dikkat edin. Meyve suları, çay ve kahve su yerine geçmiyor. Gazlı içeceklerden kaçınılmalı hele de güneş altında alkol alınmamalı.

4) Yağlı yiyeceklerden ve alkolden kaçının: Kalp hastalarının özellikle yaz aylarında yağlı yiyeceklerden kaçınması ve bol bol yeşil sebze tüketmesi gerekir. Yağlı yiyecekler ve alkollü içecekler kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı ve hiper tansiyon olan kişilerde oldukça tehlikelidir.

5) İdrar söktürücü ilaçlara dikkat: Aşırı sıcak ve nem vücutta su ve mineral kaybına yol açar. Terlemeyle birlikte vücutta kaybolan sıvı , kan akışkanlığında azalma ve koyulaşmaya yol açar. Bunun sonucunda kan basıncı düşebilir yada yükselebilir.Kalbin aşırı çalışmasına, kalp krizlerine,ritm bozukluklarına ve ani gelişen hastaneye yatmayı gerektiren kalp yetersizliğine yol açabilir. İdrar söktürücü ilaç kullananların buna çok dikkat etmesi gerekir.. 6) İlacınızı kendi başınıza kesmeyin: Yazın havaların olumlu etkisi ile kendini iyi hisseden hastalar, kendilerinde daha fazla efor sarf etme gücü buluyor. Asıl tehlike de bu noktada başlıyor. Bu eğilim hastaların ilaçlarını kendi başlarına kesme noktasına dahi getirebiliyor. Bu nedenle bilinçli davranmak, ilaçlarını doktorlarından habersiz kesmemek gerekir.

7) Uzun seyahatlere dikkat: Özellikle kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma öyküsü olanların, uzun süreli oturmayı gerektiren uçak ve otobüs seyahatlerinden kaçınması gerekiyor. Yolculuklarında sıkça mola vermeleri kalp sağlığı açısından önem arz ediyor .

8) Tok karnına denize girmeyin: Kalp hastalarının kesinlikle yemeğin ardından havuza yada denize girmemesi gerekiyor. Tok karnına suya girmek kalp üzerinde baskı etkisi yaratabiliyor.

9) Denize birden atlamayın: Denize hızlı bir şekilde girildiğinde vücudun ısı dengesi bozulur ve kalp krizi geçirme riski artar. Deniz keyfiniz zehir olmasın .

10) Dalmayın ve çok açılmayın: Kalp hastaları dalış yapmaktan ve mesafe tanımaksızın yüzmekten kaçınmalı. Yaz sıcağında efor gerektiren sporlardan da uzak durulmalı. Her bireyin egzersiz kapasitesi ve hastalığı farklı derecelerde olduğundan egzersizin ölçüsü doktor ve hasta görüşmesiyle belirlenmeli…..

Sağlıklı ve keyifli bir yaz geçirmeniz dileğiyle..

            Orhan RODOPLU

Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.