Hormon Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Hormon Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Hormonlar vücutta pek çok bezden salınan ve vücudun dengesinin düzenlenmesinde rol alan en önemli araçlardandır. Bir hormon birbirinden uzak iki veya daha fazla organ arasında iletişim sağlayabilmektedir. Herhangi bir hormonun eksikliği vücudun tüm dengesini bozabilmektedir.

Hormon salgılayan bezlere endokrin bezler denir. Hormonlar peptit ve steroid yapılı hormonlar olarak sınıflandırılırlar. Bütün hormonların farklı bir işlevi vardır. Her hormonun etki ettiği  belli bir spesifik  organ bulunmaktadır.

Hipotalamus ve hipofiz olarak bilinen beyine çok yakın bir yerleşim yeri olan çok küçük boyutlarda bulunan iki adet endokrin bez vardır. Neredeyse bütün hormonlar bu iki bezin yönetimindedir. Vücuttaki bütün dokular birbiriyle etkileşim halindedir. Eğer bir hormon fazla salgılanırsa FEED-BACK denilen bir dönüş sistemi ile diğer yönetici organ üzerine etki eder ve hormon salınımı ile fazla olan hormonun salgılanması durdurulmaktadır.

Diabet denilen hastalık vücutta insülin hormonunun eksikliğinden veya hiç olmamasından kaynaklanır. Hipertiroidi olarak bilinen hastalık tiroid bezinden salgılanan tiroid hormonunun fazlalağı, hipotiroidi ise tiroid hormonunun azlığıdır. Hiperparatiroidi ise paratiroid bezi olarak bilinen paratiorid bezlerinden salınan parathormon’un fazlalığından kaynaklanır.

Bunlar gibi daha nice örnek verilebilir. Hormonlar çok küçük miktarlarda olmasına rağmen devasa işlevleri olan salgılardır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.