Bel Fıtığı Nedir?

Bel Fıtığı Nedir?

Bel kısmımızda 5 adet omur kemiği bulunur. Bu kemiklerin arasında da disk adı verile özel bağ dokuları yer alır. Bu disk, omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlanmalara karşı dirençli olmasına yardımcı olur. Omurga ani bir şekilde bir harekete maruz kaldığı zaman bu disk bu hareketin çevre organlara dengeli bir biçimde iletilmesine ve darbenin emilmesine yardımcı olur. Bel fıtığı sırasında omur kemikleri arasında bulunan bu disk fıtıklaşır ve sonuç olarak bu hastalık oluşur.

Bel fıtığı belirtileri

Bel fıtığında ağrı tek veya iki bacağa birden vurur. Ayaklarda meydana gelen uyuşmalar, hareketlerde görülen kısıtlık durumu, yürürken ve otururken kişinin canının acıması, kişinin idrarını yapamaması veya idrarını kaçırması bu hastalığın habercisidir.

Kimler Risk Altındadır

Bel fıtığı risk grubunda en başı aşırı şişman kişiler çekmektedir. Fazladan ağırlık omurgalarımıza ekstra bir yükün binmesine neden olacaktır. Hareketsiz insanlarda kasların hareket yetenekleri zayıflar. Bu durumda kasların taşıması gereken yük de vücuda ağır gelir. Bu yük disklerin üzerine ağırlık yaparak onların şekillerinin bozulması ve doğal olarak fıtıklaşmasına neden olur. Sigara içen insanlarda diskin bozulması daha hızlı olmaktadır. Herhangi bir şekilde ağırlık kaldırırken uygun bir şekilde kaldırmak diskin zarar görmesine engel olacaktır. Ağır iş kolunda çalışan insanlar bel fıtığı ile daha çok karşılaşırlar.

Teşhis ve Tedavi

Günümüzde bel fıtığı teşhisi MR ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Yalnız bu filmin dışında doktorun muayenesi de önem taşımaktadır. Bel fıtığı teşhisi konulan hasta 2 kiloyu aşan ağırlıklar kaldırmamalıdır. Belin her yana bükülmesi yasaklanır. Uzun süre bir yerde oturmamalı. Her 20 dakikada bir kişi kalkarak gezilmelidir. Hasta yukarıdan bir şey almak isterse ya bir merdiven ya da sandalye yardımı ile onu almalıdır. Bel daima sıcak tutulmalı, cereyana maruz kalmamalıdır. Eğer kişinin şikâyetlerinde herhangi bir azalma gözlenmiyorsa bu durumda fizik tedavi uygulanır. Bu tedavi bir uzman kontrolünde olmalıdır. Kişinin ağrılarına fizik tedavide cevap vermez, kişide güç kaybının devam etmesi, bacakta incelme ve idrarını kaçırma, kişinin ağrılarının dayanılmaz olması ve MR sonuçlarında diskten bir parçanın koptuğunun görülmesi cerrahi girişimi gerekli kılmaktadır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.