Prostat Büyümesi Nedir?

Prostat Büyümesi Nedir?

Erkeklerde bulunan ve spermin taşınmasına yardım eden sıvıyı üreten üreme bezine prostat denilmektedir. Prostat idrarın vücuttan atılmasını sağlayan idrar yolunun mesaneye bağlandığı yerde bulunmaktadır.

Nedenleri

Prostat büyümesine neyin sebep olduğu kesin bilinmemektedir. Bazı bilim adamları bu büyümede testislerin etkili olduğunu savunsa da herhangi bir kesin bulgu bulunmamaktadır. Bezde büyüme 75 – 80 yaş aralığında daha sık olarak görülmektedir. Bezin büyümesinde diğer bir etken olarak erkeklik hormonu olan androjenler ve testosteron hormonları gelmektedir. Erkek vücudunun ürettiği testosteron hormonu prostat tarafından daha güçlü bir hormon olan DHT ye dönüştürülür. Daha güçlü olan bu hormon prostatta bulunan dokuda hücrelerin büyümesine neden olur. Bunun sonucunda da prostat büyüme gösterir. Kadınlarda bulunan östrojen hormonu az miktarda erkeklerde de bulunur. Erkeklerin yaşı ilerledikçe testosteron hormonunda azalma meydana geldiği için bu bezde büyüme ortaya çıkabiliyor.

Tedavisi

Prostat büyümesinin ilk zamanlarında normal yaşantınıza devam edebiliyorsanız herhangi bir tedavi gereksizdir. Bu durumda yapılacak tedavide amaç prostat büyümesini ortadan kaldırmak veya onu yavaşlatmak olacaktır. Tedavi yöntemlerinin başında mesane egzersizleri gelmektedir. Bu yöntemde amaç mesanenin biriktirdiği idrarı arttırmak ve idrar yapma isteğini en aza indirmektir. Bu yöntem de hastaya belli bir hedef konur ve ona göre idrara çıkması sağlanır. Bu uygulama bir uzman kontrolünde yapılmalıdır. İlaç tedavisinde amaç DHT hormonunu kontrol etmek ve kişinin daha rahat idrar yapmasını sağlamaktır. Prostat büyümesinde son çare ameliyattır. Yalnız bu duruma karar verilebilmesi için ilaçların etki etmemesi ve kişinin hayatını sürdürmede bu hastalığın engel olması gelmektedir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.