Erkeklerde Meme Kanseri

Erkeklerde Meme Kanseri

Meme kanseri dediğimizde aklımıza hep kadınlar gelir. Oysaki yapılan araştırmalarda yıl içinde meme kanseri tanısı konulanların %1’i erkeklerdir. Her yıl yaklaşık 300 erkeğe meme kanseri tanısı konmaktadır.

Erkeklerin meme dokusu kadınlardan daha farklıdır. Meme uçlarının altında kadınlara göre daha az miktarda doku bulunur. Çok olmasa bile bu dokularda kanser görülebilir. Meme kanseri erkeklerde genelde yaş ilerledikçe(60 yaş ve üstü) daha yaygın görülür. Birçok erkek bu durumu fark edemez ve kadınlara göre tanı konma süresi uzar. Tanı konmasına kadar geçen süre içerisinde hastalık ilerler ve tedavi etmek zorlaşır.

Erkeklerin meme kanserinin birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler kadınlarda dikkat edilen belirtilere benzer. Örneğin; meme dokusunda kitle veya kitleler var ise, memenin boyutunda üzerindeki deride değişiklikler, meme ucunda akıntı, egzama gibi şikâyetleri olursa doktora başvurmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre meme kanserindeki en önemli risk faktörünün genetik yatkınlık olduğu açıklanmıştır. Eskiden kadında meme kanseri riskleri arasında sadece anne tarafının riskli olabileceği görülüyordu. Ancak artık erkek tarafından da bu genin aktarılabildiği düşünülmektedir.

Genetik geçiş haricinde klasik kanser nedenleri (sigara, alkol, obezite) de riski arttırır. Daha önce kullanılmamış hormon ve ilaç tedavileri, alınan yüksek dozda radyasyonun da meme kanserinin oluşmasında etkisi yüksektir.

Tedavi seçenekleri ise hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Erkek hastalarda genelde sadece kitlenin alınması (lumpektami) pek mümkün olmaz. Çünkü meme çok az doku içerir. Genelde tüm meme alınması (mastektomi) işlemi gerçekleştirilir. Genelde yakın olan lenf bezleri de alınır, meme kanserinin lenfler aracılığıyla yayılmış olma ihtimali vardır. Daha sonra doktorun kararı ile kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavileri gibi işlemler uygulanabilir.

Kanserin bütün türlerinde erken teşhis çok önemlidir. Bundan dolayı erkeklerde; erkeklerde meme kanseri olur mu düşüncesinden vazgeçerek kendilerine düzenli meme kontrolü yapmalıdır. Herhangi bir belirti hissederse  ve genetik olarak da yatkınlığı varsa doktora başvurmalıdır.

            İrem Asena Doğan

Balıkesir Tıp Öğrencileri Birliği


“Erkeklerde Meme Kanseri” için bir cevap

  1. erkeklerde pek az bilinen bir hastalık olsa da, farkındalık yaratmak adına güzel ve etkileyici bi yazı olmuş.ayrıca yalın bir dille ele alınmış. çok teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.