Yenidoğan Sarılığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yenidoğan Sarılığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yenidoğan bebeklerin birçoğunda görülen sarılık, kandaki bilirubin artışına bağlı olarak gelişmektedir. Genellikle doğumdan hemen sonra ya da ilk 2 hafta içerisinde görülen bu sarılık türü çoğu zaman kendiliğinden geçen bir yapıdadır.

 

Bilirubin, normalde, karaciğerin çalışmasına bağlı olarak idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır. Yenidoğan bebeklerde ise, karaciğerin henüz yeterli fonksiyonel düzeyde gelişmemiş olması nedeniyle, bu salgı vücutta birikir ve bebekte sarımtırak bir görüntüye neden olur. Bebekte oluşan sarılık, ilk başta, göz akında görülen sararma ile kendini gösterir.  Bilirubin düzeyine göre sararmanın derecesi değişir. Ek olarak anne sütü alan bebeklerde de süte bağlı sarılık görülebilmektedir.

 

Sarılığın tedavisi de yapısına göre çeşitlilik göstermektedir. Genellikle, kendiliğinden düzeldiği durumların yanında, bazı durumlarda ateş ve kusma ile birlikte artış gösterebilir ki bu ciddi sonuçlara yol açabileceğinden bebek hemen doktora götürülmelidir. Bu gibi durumlarda, fototerapi yöntemi uygulanır. Bu yöntemde bebek altında sadece bezi kalacak şekilde, hastane ortamında, ışık altına yatırılarak tedavi edilir. Ya da daha ağır durumda kan değişimi yapılarak yenidoğan sarılığının tedavisi sağlanır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.