Otizm Bir Zeka Geriliği Midir?

Otizm Bir Zeka Geriliği Midir?

Tanımı ve Genel Özellikleri

   Otizm, genel tabiriyle iletişim bozukluğu olarak ifade edilen ve yaşam boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Genellikle 2 3 yaşlarından sonra ortaya çıktığı bilinmektedir. Tüm dünyada otistik olarak dünyaya gelme ihtimali yüzde 0.5 tir. Otizm, beraberinde zeka geriliğini de getirebilmekle birlikte normal düzeyde zeka değerlerine sahip otistikler de mevcuttur. Otistik bireylerin genel özellikleri şu şekildedir:

-En belirgin özellikleri iletişim eksikliğidir. Konuşurken, karşılarındaki bireylerle göz kontağı kuramazlar.

-Kelime dağarcıkları çok dardır. Bazen bazı kelimeleri hiç durmadan tekrar etme davranışını gösterebilirler.

-Bazı cansız nesnelere aşırı bağlılık gösterebilirler. Odaklandıkları herhangi bir nesne ellerinden alındığında aşırı tepki verirler ve geri alıncaya kadar bu tepkilerini devam ettirirler.

-El yıkama, yemek yeme gibi konularda istemedikleri zaman büyük bir direniş gösterebilirler.

-Çevrelerindeki bazı yüksek seslere (çocuk sesi, makine sesi, araba sesi vb.) bazen büyük tepki verirken bazen hiç tepki vermeyebilirler.

-Kendilerine ait mekanların (örneğin odalarının) hep aynı şekilde kalmasını isterler. Değişiklikten hiç hoşlanmazlar ve değişikliğin olması halinde büyük tepki gösterirler.

-Olası tehlikelerin bilincinde değildirler. Düşme, darbe alma. zarar görme gibi bir endişe taşımazlar. Bu nedenle anne babalarının çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Otistik çocukların geneli yemek konusunda seçicidirler. Sevmedikleri bir yemek önlerine konulduğunda yememek için büyük direnç gösterirler.

-Bir portrenin bütününe ya da genel hatlarına değil o an ilgilerini çeken herhangi bir bölgesine odaklanırlar ve o bölgeye takılı kalırlar.

-Duygusal gelişimleri diğer bireylere göre daha farklı bir gelişme gösterir.

 

Otizm Bir Zeka Geriliği midir?

Otizm bir zeka geriliği değil iletişim bozukluğudur. Ancak zeka geriliği gösteren otistik bireyler de mevcuttur. Hatta bazı otistik bireyler, normal gelişim özelliği gösteren insanlardan çok daha üstün beceri ve yeteneklere sahip olabilirler. Kimi otistik bireyler çok üstün  bir matematik dehası olabilirken kimi ise resim ve müzik alanlarında çok ileri yeteneklere sahip olabilirler. Oysa zihinsel engelli bireylerde böyle bir yetenek ve ilgiden söz etmek mümkün değildir.

 

Otizmin Nedenleri

Otizmin bilinen herhangi bir nedeni yoktur. Ancak uzmanlar tarafından kalıtımın otizm üzerinde etkisi olduğu ifade edilmektedir. Bunun yanında, somut veriler gösterilemese de günümüz araştırmacıları, sadece kalıtımın değil çevresel faktörlerin de otizme neden olabileceğini ileri sürmektedirler.


“Otizm Bir Zeka Geriliği Midir?” için bir cevap

  1. çok başarılı bir yazı. özellikle çocuklarının otistik olabileceğini düşünen şüpheci ebeveynler iyi okumalı. teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.