Down Sendromu

Down Sendromu

Down Sendromu Nedir?

Normal koşullarda her bireyin anneden 23 ve babadan  23 olmak üzere toplamda 46 kromozoma sahip olması beklenmektedir. Kromozom sayısının 46 yerine 47 adet olması durumu Down Sendromu olarak nitelendirilmektedir. Bir diğer adı da mongolizm dir. Anomalinin bulunduğu kromozom 21. sırdadır. Kromozomlar çift çift sıralanmışlardır ve her sırada anneden ve babadan gelmek üzere iki kromozom bulunurken Down Sendromlu bireylerde 21. Sıraya gelindiğinde iki yerine üç kromozom bulunduğu görülmektedir. Bu nedenle bu duruma tıp dilinde Trizomi 21 adı da verilmektedir.

Nasıl Tespit Edilir?

Down Sendromunun hamilelik döneminde tespit edilmesi mümkündür. Gebeliğin 20. haftasından itibaren anneden amniyosentez sıvısı alınarak örnek sıvının kromozom incelemesi yapılarak teşhis konulur.

Down Sendromlu Bireylerin Özellikleri

-Genellikle hafif düzeyde zihinsel gerilikleri vardır.
-Erkek mongollar kısır iken kadınlarda böyle bir durum yoktur. Mongol kadınların çocuklarının da mongol olma ihtimali yüzde 50 oranındadır.
-Herhangi bir konuya odaklanma da, öğrenmede yaşıtlarına göre gerilik göstermektedirler.
-Genel itibariyle sosyal yönden aktiftirler. Karşılarındaki bireylerle yaşı ne olursa olsun olumlu ilişkiler kurabilirler.
-Sempatiktitler, taklit yetenekleri de oldukça gelişmiştir.
-Sevgi, ilgi ve şefkate muhtaçtırlar.

Anne babası ve çevresi tarafından kabullenen, sevgi ve şefkatle büyüyen, bunlarla beraber iyi bir özel eğitim alan Down Sendromlu çocuklar ın kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye gelmeleri, akademik düzeyde sınırlı da olsa ilerleyebilmeleri mümkündür.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.