Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?

Çocuklarda ağız kokusu çok sık rastlanılan bir olaydır. Ağız kokusu genellikle ağzın arka tarafından burun veya dişlerde oluşan problemlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca çocukların vücut metabolizması hızlı bir şekilde çalıştığından ağızda oluşan artıklardan da ağız kokusu oluşabilir. Bebek ve çocuklarda mide ile yemek borusu arasında ki mesafenin kısalığı ve reflü hastalığının sıklığı ağızlarının kokmasına neden olur.

Çocuklarda ağız kokusunun çeşitli sebepleri vardır. Bunun ilk sebeplerinden bir tanesi de açlık durumudur. 6 saatten fazla aç kalan çocukların ağızları yetişkin insanlara oranla daha fazla kokmaktadır. En çok rastlanılan diğer nedenlerden bir tanesi de alerjiler, geçmeyen soğuk algınlığı ve sinüslerin tıkanmasından kaynaklanan enfeksiyonlardır. Dişlerin çürük olması, diş etlerinde oluşan iltihaplar ve dişlerde kalan yemek artıkları kötü kokuya neden olur. Alerjisi olan ve geniz etinde büyüme görülen çocuklar ağızlarından nefes alırlar. Bu durumda kokuya neden olur. Ağzından nefes alan çocukta tükürük salgısı yeterli derecede olmaz. Bunun sonucunda da tükürük salgısı ağzın içinde bulunan bakterileri temizlemeye yeterli olmaz. Çocuklarda sıklıkla görülen üst solunum yolu enfeksiyonları da kokuya sebep olur. Ağız içinde geçmeyen aftlarda kötü kokuların sebebi olabilir. Bebekler ve çocuklar yeni bir diş çıkartırken de ağızlarında koku olur. Çocuklarda çok sık rastlanan reflü kokunun en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Çocuklar gün içerisinde çeşitli yiyecek ve içecekler tüketirler. Bunun sonucunda da koku oluşması normaldir. Son olarak parazitler, karaciğer, böbrek ve metabolik hastalıklarda bu kötü kokuya sebep olarak gösterilmektedir.

Çocuklarda ağız kokusu genellikle ağız ve diş bakımının düzenli yapılması, boğaz enfeksiyonlarına sebep olan hastalıkların tedavi edilmesi ve varsa diğer hastalıklarında tedavi edilmesi sonucu ortadan kaldırılır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.