Boğmaca Hastalığı Hakkında

Boğmaca Hastalığı Hakkında

 Boğmaca hastalığı çocukluk çağında en sık görülen bulaşıcı hastalıklardandır. Bu hastalığın kuluçka dönemi 7-14 gündür. Doğrudan temas,ortak eşyalar ve damlacık yoluyla bulaşır. 6-7 yaşlarından önce sık görülen boğmaca hastalığı her yaşta görülebilir.

 BOĞMACA HASTALIĞI  3 DÖNEMDEN OLUŞUR:

 Nezle Dönemi: Soğuk algınlığı olarak kendini hissettiren boğmaca hastalığının ilk belirtileri ateş, öksürük , hafif nezle ve iştahsızlıktır. Nezle dönemi hastalığın vücuda yerleşmesiyle birlikte 7-12 gün sürer.

 Öksürük Dönemi: Hastalığın en zor dönemidir. Üst üste boğulurcasına süren öksürük nöbetleri , derin derin soluk alma ve  öksürük sonra ise kusma görülür . Bu nöbetler sırasında çocuğun dili dışarı çıkar , gözleri yerinden fırlar gibi olur. Nöbetlerin sonunda ise balgam da görülebilir.

 İyileşme Dönemi : 2-3 hafta süren iyileşme döneminde çocuk rahatlar . Artık öksürük nöbetlerinin şiddeti azalır ve çocuğun iştahı da yavaş yavaş yerine gelmeye başlar.

Bakımı : Çocuk kesinlikle doktora götürülmelidir. Dinlenme ve istirahat mutlaka yapılmalıdır. Bol vitaminli besinler verilmelidir. Bol miktarda sıvı verilmelidir.

Tedavisi : Boğmaca hastalığının ilk tedavisi eritromisindir. Bu tedaviye  en az  iki hafta boyunca devam edilmedir. İlerleyen yaşlarda görülen boğmaca hastalığında ise florokinolonlar tedavisi de yapılabilir.

Boğmaca Aşısı: Boğmaca hastalığını geçirenler bağışıklık kazandığından dolayı bir daha bu hastalığa yakalanmazlar. Boğmaca aşısını daha önce yaptırdıysanız ömür boyu boğmaca hastalığına yakalanmazsınız. Boğmaca aşısı ilk olarak 2 aylıkken yapılır sonra ikişer ay arayla yapılır. Boğmaca aşısı 7 yaşından sonra yapılmaz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.