Erteleme Davranışı

Erteleme Davranışı

Erteleme davranışı uygun zamanı şimdi olan bir işin daha sonraki bir zamana bırakılması olarak tanımlanabilir. Yeni başlanacak bir işe başlamayı ertelemek veya bir işi tamamlamayı ertelemek şeklinde karşılaşılabilir. Erteleme davranışının altında farklı sebepler yatabilir. İşini erteleyen kişi kısa vadede yapılacak işle karşı karşıya kalmamış olmak veya ona uğraş vermiyor olmaktan ötürü bir rahatlama yaşayabilir. Ancak sonuçları itibariyle erteleme davranışı huzursuzluk, kaygı, yapılacak işe karşı isteğin azalması ve stres gibi yaşantılara neden olabilir.

Erteleme davranışının altında kişiyle ve görevle ilgili farklı nedenler görülebilir. Yapılacak işle ilgili yoğun başarısızlık kaygısı bunlardan sayılabilir. Yapılacak işin sonucunda başarısız olmak ve olumsuz değerlendirmekle ilgili düşünceler işi ertelemeye neden olabilir. Bu sonuçlarla karşılaşmak istemeyen kişi erteleme yoluna gidebilir. Kişilik özelliklerindeki bazı yapılar ertelemeye yatkınlığa neden olabilir. Geçmiş ile ilgili olumsuz değerlendirmeleri yoğun olan, şimdiye ve geleceğe müdahale/etki gücünün olmadığını düşünen kişilik yapıları ertelemeye yatkın olabilir. Yapılacak işle ilgili yetersizlik veya donanımsızlık düşünceleri de ertelemeye neden olabilir. İşle ilgili donanımsızlık düşüncesi ile işe yönelik motivasyonun azalması işin ertelenmesiyle sonuçlanabilir. Yapılacak işin sınırlarının yeterince çizilmemiş olması da erteleme davranışında etkili olabilir. Yapılacak işle ilgili tam olarak neler yapılmalı, iş neleri içermeli, görevin tamamlanmış halinin nasıl olması gerektiği ile ilgili belirsizlikler işe başlamayı geciktirmeye neden olabilir.

Erteleme davranışıyla baş etmek için kişi içinde bulunduğu duruma, kendisine ve işe göre çeşitli yollar seçebilir. Farkındalık kazanmak erteleme davranışıyla baş etmek için oldukça önemlidir. Hangi işlerin, ne zaman ve hangi nedenle ertelendiği dikkatle ve açık yüreklilikle saptanmalıdır. Küçük bir plan tablosu hazırlamak bu işin başlangıç & bitiş noktalarını ve sınırlarını bir resim şeklinde görmeye yardımcı olabilir. Bu tablo işin ne olduğu, ne kadar sürede halledilmesi gerektiği, hangi kaynakların kullanılacağı, hangi kaynaklardan yardım alınabileceği ve işin ayrıldığı parçaları içerebilir. Yapılacak işle ilgili kısa bir ön araştırma yapmak işle ilgili fikir sahibi olmaya yarayabilir. İşle ilgili motivasyonu arttırmak için işle ilgili kişide merak uyandırabilecek taraflar sorgulanabilir. İşlerin küçük parçalara ayrılması daha uzak ve uzun hedefler yerine gerçekleştirilmesi daha kolay hedeflerle ilerlemeyi sağlar. Hedeflere ulaşmak motive olmaya da yardımcı olacaktır. İşin tamamı veya böldüğünüz parçalarının her biri için gerçekçi bir tamamlama zamanı belirlenebilir.

Eğer erteleme davranışıyla baş etmede güçlük yaşanıyorsa, bu güçlükler iş yaşamı ve özel yaşamda sorunlara yol açıyorsa uzman desteği almak faydalı olacaktır.

Deniz KÜLAHDAŞ

              Psikolog


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.