Bipolar Bozukluk veya Manik Depresif Hastalık

Bipolar Bozukluk veya Manik Depresif Hastalık

Bipolar bozukluğu bütün dünyada sık görülen bir hastalıktır. Dünyanın %2 sinde bu hastalık görülmektedir. Bipolar bozukluğu denildiği zaman ilk akla mani depresyon, hipomani ve karma dönemler gelir. Bipolar hastalığına sahip olan kişiler bu evreleri yaşarlar. Bipolar bozukluğu olan kişide genellikle duygu durumunda aşırı yükselmeler(mani ) ve çöküşler (depresyon )gibi duygu durum dalgalanmaları yaşanmaktadır.

Kişi mani döneminde kendi kişiliği dışında davranır; bütün yaptığı davranışlar genellikle abartılıdır. Mani sırasında kişiler son derece konuşkan, girişken, atak ve fevri olurlar. Bunun yanı sıra abartılı giyinmeyi severler, kendilerini üstün görme gibi davranışlar sergilerler ve cinsel istekte artış gözlenmektedir. Partneri ve ya partneri dışında biriyle de birlikte olabilirler. Mani döneminde genellikle; aşırı para harcama, kolayca sinirlenme, hızlı bir şekilde araba sürmek gibi davranışlar sergilerler. Depresyon sırasında kişilerde çoğu zaman iştahta değişiklik, uyuyamama veya aşırı uyuma ve hüzünlü duygu durum tutumu sergilerler.

Bipolar depresyon sırasında kişilerde umutsuzluk ve çaresizlik duyguları ön plana çıkar. Bunun yanı sıra bazı hastalar da intihar ve ölüm düşünceleri de sık görülür.

En sık depresyon belirtilerinden bazıları şunlardır:

Enerji azalması.

Zevk alma veya ilgi kaybı

Dikkatini toplamakta güçlük çekme.

İştah artması veya azalması gibi.

Hipomani; maninin daha hafif halidir ve bu  dönemde  kişi genellikle olduğu durumdan memnun olabilir.Çünkü kişi bu  dönem sırasında aşırı üretken olup, mantıklı düşünmeye yatkındır. Mani dönemindeki gibi davranmaz. Bu yüzden bu dönemde kişi ilaçlarını bırakıp ‘’ben iyileştim ‘’ diyebilir. Bİpolar bozukluğu genellikle ergenlik döneminde veya erişkinlik döneminin başında başlar ve ömür boyu devam edebilir. Bipolar bozukluğu olan kişiler hayatları boyunca yaklaşık olarak 8-10 mani depresyon dönemi yaşamaktadır.

Herkesinde merak ettiği gibi bipolar genetik mi?

Bipolar bozukluğuna yakalanan kişilerin aile geçmişini araştırdığımız zaman; akrabalarında ya da birinci derece yakınlarında depresyon geçmişi gözlenmektedir. Bu da genetik faktörlerin önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bununla beraber ailesinde hiçbir depresyon ya da psikolojik rahatsızlık yaşamamış olan kişilerde de bu hastalık görülebilir. Araştırmacılara göre bipolar hastalığının sebebi kesinlikle bilinmemesiyle beraber; araştırmacılar beyinde duygu durumu etkilenen faktörlerde anormallikler olduğunu söylemiştir. Bipolar bozukluğuna sahip olan kişiler psikiyatrist tarafından görülmeli ve daha sonra ilaçlı bir tedavi uygulanıp bununla beraber bir psikologdan da yardım almaları gerekmektedir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.