Ben Bir Ergenim, Lütfen Dikkat!

Ben Bir Ergenim, Lütfen Dikkat!

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe doğru atılan bir dönemi kapsar. Bu dönemin en belirgin özelliği fiziksel ve psikolojik değişimlerin yoğun şekilde yaşanmasıdır. Erkeklerde ve kızlarda farklı yaş aralıklarında gözükebilir ve kızlar erkeklere göre daha çabuk dönemin etkisini göstermeye başlar. Bu dönem,  20-21 yaşına kadar sürer.

Dönemin belirgin özelliklerinden biri fiziksel değişimdir. Ergenin bedensel değişimi onun iç dünyasıyla doğrudan ilgilidir ve ergenler, dış görünüşlerine yönelik kaygıyı sık sık davranışlarıyla belirgin şekilde ifade ederler. Onlar için beden imajı oldukça önemlidir. Özellikle, beğenilmeme ve reddedilme korkusu kişilik yapılarını olumsuz etkileyen faktörler arasında gösterilir. Bir diğer önemli özellik, duygularını yoğun şekilde yaşamalarıdır. Örneğin, ilgi duydukları kişi tarafından reddedildiklerinde, bağırıp çağırarak ya da yoğun hıçkırıklarla ağlarlar. Önemli nokta, ergenler duygularını yoğun şekilde yaşamalarına rağmen bu süre uzun sürmez. Duygu geçişleri hızlı ve kısa sürelidir. Ruhsal gelişim fiziksel ve cinsel gelişme kadar hızlı değildir. Özgür olma istekleri sık sık dile getirilir ve “Anlayın artık, ben çocuk değilim!” mesajını sık sık vurgularlar. Aslında verilmek istenen mesaj açıktır;  Anlaşılmak istiyorum ve değişiyorum…

Tavsiyeler

  • Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine imkan tanıyın.
  • İyi bir dinleyici olun, öğüt verici konuşmalardan uzak durun.
  • Aşırı derecede baskı ve cezalandırma gençleri aileden uzaklaştıracağı gibi yanlış arkadaş gruplarına yönelme, madde bağımlılığı gibi sorunlarla iç içe kalmalarına neden olabilir.
  • Kendinizi onların yerine koyup, onların açısından olaylara bakmayı deneyin. Bu onları daha iyi anlamanızı sağlayacağı gibi farkındalığınızı da arttıracak önemli bir adımdır.
  • Süreç hakkında bilgi verin. Özellikle, fiziksel olarak değişime uğrayan ve olumsuz düşüncelere kapılan gençler yardımınız sayesinde daha da bilinçlenecektir. Somut örnekler vererek onlara destek olabilirsiniz.
  • Güvenlerini kazanın. Bu dönemde, özellikle ailede güven ortamı olmayan gençler, olumsuz davranışlara ve buna bağlı olarak suça daha yatkındır.
  • Çevresindeki insanlardan haberdar olun.
  • Okulların rehberlik birimiyle iletişiminizi koparmayın.

Bahar TÜRK

   Psikolog


“Ben Bir Ergenim, Lütfen Dikkat!” için bir cevap

  1. Cok guzel bir paylasım olmus, benim oglum da ergenlik döneminde ve bazi seyleri atlamısım sanırım. Tavsiyelerinizi dikkate alacagım.Teşekkürler Bahar Hanım…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.