Antibiyotik Kullanımının Koşu Performansına Etkisi

Antibiyotik Kullanımının Koşu Performansına Etkisi

Her sporcunun beslenmesine gösterdiği özeni vücuduna aldığı ek gıda takviyesi / ilaç kullanımında da göstermesi gerekir. Özellikle de antibiyotik kullanımı antrenman dönemi ve/veya önemli bir gün öncesine zorunlu olarak denk geliyorsa..

Soğuk algınlığı, kulak, idrar yolları vb gibi bakteriyel enfeksiyonlarda reçeteli olarak kullanılması gereken antibiyotik kelime olarak Yunan kökenlidir ve anti- (karşıt) ile bios-(yaşam) köklerinden oluşur. Yani yaşamı (bakteri gelişimini) yok eder.

Bunu da 2 şekilde yapar:22

1-  Bakterileri öldürerek (Bakterisit etki)… En bilineni Penicillin ‘dir..Bakteri hücre duvarı ve içeriklerinin oluşumunu engeller.

2- Bakteri çoğalmasını durdurarak (Bakteriostatik etki)

Antibiyotik kullandığınızda vücudunuzda belli oranda bir ‘savaş’ yaşanır. Etken ilaç maddesi ile bakterilerin bu çatışmasında sportif/koşu performansınız ciddi oranda etkilenir. Sistem gücünün çoğunu bu savaşta kullanacaktır..

Sonuçta oluşabilecek durumlar:

SICAĞA KARŞI DUYARLILIK ARTIŞI/ DEHİDRASYON:

“Sulfa- grubu antibiyotikler güneşe karşı hassasiyeti arttırırlar” (Not: Eczacınıza danışınız!)

Koşuların çoğunun dışarda yapıldığını düşünürsek bu tür antibiyotik kullanımında sıcak çarpması ve ısı krampları gibi istenmeyen durumlarda artış görülecektir. .. sıvı alımı arttırımı beraberinde egzersiz sıklık ve şiddetini azaltmak ve güneş koruması kullanımı önerilmektedir. (Terden etkilenmeyen güneş koruyucu spor kremler mevcuttur.)23

DÜŞÜK HIZ (PACE DÜŞÜKLÜĞÜ):

Antibiyotik kullanan çoğu atlette yavaşlama ve hız düşüşü bildirimleri olmuştur.Buna rağmen uzmanlar bu durumu mental zayıflık (psikolojik) olarak tanımlıyor..

BAŞ DÖNMESİ VE MİDE-BAĞIRSAK SORUNLARI:

Çoğu antibiyotik bağırsak ve midedeki bakteri değişimiyle baş dönmesi ve bulantı halleri oluşturur yani vücudun dengesi bozulur.Olası bir ishal, sadece yarış ve aktivite sırasındaki can sıkıcı durum yaratmaktan  çok asıl su kaybına yol açabileceği için tehlikeli olabilir.. Probiyotik kullanımı, antibiyotiklerin bu  istenmeyen olumsuz etkisini önler ve sistem dengesini sağlar.

Terleme ile sıvı kaybı ishal birlikteliğinde yorgunluk,bilinç bulanıklığı, baş ağrısı ve hatta kas kramplarına sebep olacaktır.Antibiyotik alımının ilk 2-3 gününde görülen bu tablo bazı atletlerde  uzun süreler de devam edebilmektedir..

 TENDON RÜPTÜRÜ (YIRTIK-KOPMA) :

Kuvvetli antibiyotiklerin ortak yan etkilerinden biridir.24

Florokinolon grubu denilen anibiyotik kullanımı tendon kopma ihtimalini arttırır.

(Not: Eczacınıza danışınız!)

**Tendon rüptürü LEVONİDİN de dahil kinolonlarla tedavi esnasında veya sonrasında gelişebilir. Eğer hastanın tendonunda ağrı, inflamasyon veya rüptür gelişirse bu grup antibiyotik tedavisi sonlandırılmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır**

Son olarak,

HEDEF GÜN ÖNCESİ VE SIRASINDA ANTİBİYOTİK KULLANMAK ZORUNDAYSANIZ ;

25– spor koçunuz, doktor ve/veya eczacınızla iletişimde olunuz

-öncesinde yaptığınız antrenmalarda su kaybı, yorgunluk, hız/pace düşüş değerlerinizi kaydedip değerlendiriniz

– hedef gün yeterince güneş koruma, sıvı ve elektrolit takviyesi almaya özen gösteriniz ve alınız..

-Antibiyotik kullanan vücut sisteminizin bir ‘savaş’ halinde olduğunu unutmayınız ve hedeflerinizi kabul edilebilir limitlerde belirleyiniz.

    Ayşegül BİRLİK

Eczacı – Sağlık Koçu


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.