Çocukların Sütten Kesilme Süreçleri

Çocukların Sütten Kesilme Süreçleri

Bebek ile anne arasındaki güvenli bağlanma yollarından biri emzirme döneminde gerçekleşir.

Çocuğun anneye ihtiyaç duyduğu her an, anneyle temas etmek, karnının doyması güvenli, bağlanmaya katkı sağlar. Bu dönemde çocuğun anneye doyması, anneyle teması sütten kesilme sürecinde önemli rol oynar.

Çocukların bu dönemi 24 aydır. 24 ay sonunda emme kuvvetinde azalma meydana gelir ve bundan sonraki emme istekleri genellikle alışkanlıktan dolayı olur. Fakat bazı anneler, çocuklarını aç bırakmamaları gerektiğini ve onların açlık isteğini karşılaması gerektiğini düşünse de, aslında 24 aydan sonra bu durum çocuğun gereksinimini karşılamamak değil, alışkanlığını durdurmaktır. Eğer sütten kesilme durumu 30 aydan fazla sürerse, çocuk emmeyi alışkanlık haline getirdiği için bağımlılık riski taşır.

Sütten kesme durumu tiksindirme yoluyla veya birden bire yapılmamalıdır. Genellikle çocuğun tat duygusunu geliştirici yemekler yedirilebilir veya mutlu olduğu şeyler verilebilir. Çocukların emme konusundaki ısrarcı davranışına karşı anneler meyve gibi atıştırmalarla ağzının oyalanmasını sağlayabilir ve en önemlisi olarak da çocuklarına sevgi ve şefkatle yaklaşmalılar. Şöyle bir yolda izlenilebilir; çocuğun en çok gereksinim duyduğu saatler ayarlanıp çocuğu o saatlerde emzirmek, çocukta şartlı tepki oluşturur ve alışkanlıktan kolayca vazgeçmesine yol açar. Daha sonra yavaş yavaş emzirme saatlerinin aralıkları her hafta uzatılmalıdır. Emzirme süreci ilk başta sadece sabah ve akşam olmalıdır, bu duruma alışıldıktan sonra da  sadece akşam emzirilir. Bu duruma da alışan çocuk akşam sütünden de kesilir.

Bu süreç yaşanırken anne kendisini çocuktan birden çekmemelidir. Çocuklarına karşı okşama, sevmek, öpmek, koklamak, sarılmak gibi davranışlarını kesmemelidir. Amaç, çocuğun emme refleksini kesmektir, ihtiyaçlarını değil.

Anne- çocuk arasındaki güvenli bağlanma, güvenli bir ayrılmayla sonuçlanmalıdır. Anne göğsü çocuk için önemlidir. Çocuklar anne göğsünde kendini güvende hissederler, orada huzurlu olurlar. Bu durumu da bozmamak sütten kesilme sürecinde önemlidir.

         Cansu GÜRSOY

Psikolog – Aile Danışmanı

,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.